RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Sanal Edamaruku sanoo katoliselle kirkolle: "Joka tuuleen kylvää, se myrskyn niittää"

Tulpesh Patel raportoi Sanal Edamarukun matkaa Norjaan

Sanal Edamaruku during an interview at the Humanist House in Oslo
Sanal Edamaruku haastattelussa Humanistien Talossa Oslossa
(Kuva: Kirsti Bergh, Fri Tanke)

Maaliskuun 10. päivänä 2012 Intian johtava rationalisti Sanal Edamaruku oli kutsuttu erääseen kappeliin Mumbaissa tutkimaan väitteitä, että Jeesuksen patsas oli itsestään alkanut itkeä kyyneliä. Huolimatta pitkästä ja värikkäästä urastaan taikauskon ja uskonnollisten myyttien paljastajana, Sanal ei mitenkään voinut aavistaa, että reaktio hänen yksinkertaiseen selitykseensä – että "itkeminen" johtui veden kapillaarisesta imeytymisestä viereisen viemäriputken tukkeumasta – muuttaisi lopullisesti hänen elämänsä ja muodostuisi ratkaisevaksi tapaukseksi Intian sekulaarisen tulevaisuuden varmistamiselle.

Sen sijaan että katolinen kirkko olisi pyytänyt tuhansilta kirkossa käyneiltä pyhiinvaeltajilta anteeksi sitä, että oli antanut heidän juoda saastaista viemärivettä siinä käsityksessä että se oli siunattua ja pyhää, katolinen piispa ryhtyi hyökkäykseen ja vaati Sanalilta anteeksipyyntöä. Kun hän aivan oikeutetusti kieltäytyi sillä perusteella, että ei ollut tehnyt mitään väärää, hänet asetettiin syytteeseen Intian rikoslain 295(a)-pykälän, "Intian jumalanpilkkalain", rikkomisesta. Laki kieltää "tahalliset ja vihamieliset teot, joiden tarkoituksena on häpäistä uskonnollisia tunteita tai mitä tahansa ryhmää loukkaamalla sen uskontoa tai uskonnollisia vakaumuksia." Syytteet käytännöllisesti katsoen pakottivat Sanalin maanpakoon määräämättömän pituisen vankilatuomion välttämiseksi, ilman toivoa vapautumisesta takausta vastaan tai, kuten oli ilmeistä tuntien millainen vaikutusvalta Kirkolla on poliisiin, täysin rehellistä ja asianmukaista oikeudenkäyntiä. Kesäkuussa samana vuonna hän lähti Intiasta ystäviensä luo Helsinkiin, eikä ole vieläkään voinut palata kotiinsa, perheensä ja ystäviensä luo.

Anniversary: Sanal Edamaruku with Tulpesh and Marte Patel
Vuosipäivä: Sanal Edamaruku Tulpesh ja Marte Patelin seurassa

Täsmälleen vuotta myöhemmin hän istui pienessä asunnossamme Lørenskogissa, söi vaimoni leipomia mustikkateeleipiä ja kertoi tarinaansa. Olin ylpeä että sain olla lounasisäntänä yhdelle rationalistisankareistani, mutta ylpeyttäni varjosti tieto siitä, että tähän tilanteeseen oli päädytty, koska hänet on pakotettu pois kotimaastaan asumaan Suomessa, ajamaan asiaansa ulkomailta käsin ja odottamaan hetkeä, jolloin kirkko ja poliisi perääntyvät ja takaavat hänelle oikeudenmukaisen mahdollisuuden puolustaa asiaansa.

Sanal ei anna kirkon sortotaktiikan pelottaa itseään, vaan on tarttunut maanpaon tarjoamaan tilaisuuteen tuoda joitakin Intian nykypäivän ongelmia maailman tietoisuuteen ja valaista Intiassa vallitsevia eri maailmoja: kasvava, moderni taloudellinen supervalta ja järkkymättömän taikauskoinen, uskonnollinen maailma, joka tukahduttaa vapaata ja kriittistä ajattelua. Leikkisä pilke silmissään hän siteeraa Raamatusta Joosuan kirjan jaetta 8:7, "Joka tuuleen kylvää, se myrskyn niittää".

Viisumiongelmat pakottivat peruuttamaan Sanalin matkan Norjaan viime vuoden syyskuussa, mutta kun kuulin hänen olevan edelleen kiinnostunut tulemaan, tartuin tahtipuikkoon ja päätin selvittää mitä pystyisin järjestämään. Skepsiksen avokätisellä budjetilla, Human-Etisk Forbundin myötävaikutuksella ja Oslon and Trondheimin Skeptics in the Pub -järjestön omistautuneiden vapaaehtoisten korvaamattomilla ponnistuksilla onnistuimme järjestämään sarjan kävijämäärältään loistavasti menestyneitä tapahtumia Oslossa, Bergenissä ja Trondheimissa.

Minulla on ollut jo jonkin aikaa tarkoitus kirjoittaa Sanalin vierailusta ja koota yhteen kaikki eri raportit, mutta sormeni ovat karttaneet näppäimistöä ja etsiytyneet muihin juttuihin, ja yritykseni vastustaa unen biologista välttämättömyyttä ovat epäonnistuneet; kehoni vaati saada takaisin ajan jonka olin sille velkaa.

Alvin Brattlin kovan työn ansiosta Sanalin puhe maaliskuun 8. päivältä – eli samaan aikaan kuin Skepsiksen vuosikokous (jossa minut valittiin tapahtumavastaavan tehtävään; HURRAA!) – on kokonaisuudessaan saatavilla kolmeen osaan jaettuna. Alla linkit hänen Oslon puheeseensa:

 Sanal Edamaruku on “The flying fakirs and starving saints”
Sanal Edamaruku aiheesta "Lentävät fakiirit ja nälkiintyneet pyhimykset"
Sanal Edamaruku on the Great Tantra Challenge
Sanal Edamaruku aiheesta Suuri Tantra-haaste
Sanal Edamaruku on miracle of the Mumbai Jesus
Sanal Edamaruku aiheesta Mumbain Jeesuksen ihme

Norjalaiset lukijat voivat lukea Even Granin Sanal-haastattelun Fri Tanke -lehdessä täältä, ja hieman erilaisen näkökulman hänen tarinaansa tarjoaa haastattelu yhdessä Norjan johtavista kristillisistä sanomalehdistä, Vårt Land (myös norjaksi). Voit lukea artikkelin klikkaamalla tästä.

On myös podcast-haastattelu, jota varten Saltklypa palasi puolittaiselta virkavapaalta. Siinä voit kuulla Sanalin muista intohimoista, kuten perinteinen Intialainen tanssi Kathakali (hänellä on koulutus siihen ja hän on ohjannut palkittuja Shakespeare-vaikutteisia esityksiä), maalaus ja rummut. Podcastia editoidaan parhaillaan, mutta sen pitäisi ilmestyä pian!

Minulla on myös artikkeli seuraavassa Argumentin numerossa (katso sivu 41), joka ilmestyy muutaman päivän päästä. 'Who give a flying fakir about the evidence?' sai innoituksensa eräästä Sanalin Intian 'pyhiä' miehiä koskevasta puheesta. Postaan sen tänne heti kun se on saatavilla.

Sanal sisällytti huomaavaisesti vierailunsa lounaalle asunnossamme Rationalist Internationalin tiedotteeseen, ja erittäin suloinen vaimoni on nyt myös tarjoutunut kääntämään säännöllisen uutiskirjeen norjaksi, ja sen voit tilata tästä.

Sanalin puheista ja monista illalliskeskusteluistamme olen saanut joitakin tärkeitä opetuksia siitä, kuinka olla hyvä skeptikko ja kuinka tavoittaa ihmiset tehokkaasti. Tässä joitakin niistä (ei missään erityisessä järjestyksessä):

  • Ihmisiä ei voi saada puolelleen nauramalle heille, mutta aito huumori on paljon parempaa kuin iva ja sarkasmi.
  • Kohdista suuttumuksesi vallanpitäjiin; useimmilla ihmisillä ei ole samat mielipiteet kuin (erityisesti uskonnollisissa) valta-asemissa olevilla, ja on tärkeää olla vieraannuttamatta heitä tahraamalla heidät samalla pensselillä (Sanal tähdentää että hänen ongelmansa johtuvat Intian kristillisistä viranomaisista, ei kristityistä itsestään).
  • Varo joutumasta juonittelun uhriksi. Kun Sanal tutki itkevää Jeesusta, hänelle tarjottiin vasaraa ja häntä pyydettiin todistamaan teoriansa lyömällä sillä patsasta. Koska hän tiesi, että tarvittiin vain valokuva hänestä pitelemässä vasaraa ja asia vääristeltäisiin näyttämään yritykseltä tuhota uskonnollinen kuva, hän ei tarttunut haasteeseen.
  • Varmista että työsi/kampanjasi kestävät sinut ja innostuksesi. Sanalin suuri persoonallisuus ja vuosikymmenien hyvä työ tarkoittavat, että hän liittyy erottamattomasti rationalismiin Intiassa, mutta yksi Sanalin päämääristä on alkaa irrottautua johtavista tehtävistä Intian Rationalistiseurassa (jos he sallivat sen; viime vaaleissa he äänestivät häntä poissaolevana). (Tämä todella puhutteli minua, koska itse en pystynyt siihen Aston Humanist Societyssa. Minulla oli todella hauskaa ja minulla oli hieno pieni auttajien komitea, mutta en koskaan saanut sitä toimimaan omalla painollaan, ja näin usein samaa tapahtuvan uusille seuroille.)
  • Havainnollistaminen on paljon tehokkaampi tapa paljastaa myyttejä ja taikauskoa kuin selittäminen. Hänen Rationalist Reality Theatre -kiertueensa eivät vain kerro ihmisille vaan näyttävät heille.
  • Myyttien riisuminen on hyvä, mutta ihmisten opettaminen riisumaan myyttejä on vielä parempi, koska se kasvattaa ulottuvuutta eksponentiaalisesti. Tähän mennessä Sanalin nuorisotyöpajat ovat tavoittaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä, joilla on nyt taidot ja tieto auttaa muita vapautumaan taikauskoista. Tämä on malli, joka pitäisi ottaa käyttöön kaikissa vapaa-ajattelijoiden ryhmissä ja seuroissa. Allaolevassa kuvassa nuorille rationalisteille näytetään kuinka helppoa on tehdä levitointitemppu.

Sanalin taistelu ei ole missään nimessä ohi. Ensimmäinen online-vetoomus, jossa pyydettiin katolista kirkkoa hylkäämään syytteet, keräsi kymmeniätuhansia allekirjoituksia, mutta toistaiseksi uskonnolliset viranomaiset ovat päättäneet jättää sen huomiotta. Uusi Rationalist Association (UK):n tukema vetoomus on käynnissä ja voit allekirjoittaa sen tässä. Kun Sanal jatkaa kulkuaan maailmalla kertomassa tarinaansa ja inspiroimassa rationalisteja, elää toivo että katolinen kirkko perääntyy, antaa Sanalin puolustaa asiaansa asianmukaisesti oikeudessa ja toivottavasti siitä muodostuu ennakkotapaus, joka tekee lopun Intian naurettavasta jumalanpilkkalaista.

Oli suuri kunnia olla isäntänä henkilölle, jonka työ on niin innoittavaa ja tärkeää. Skepsiksen, HEFin ja kaikkien Sanalin Norjan-vierailua järjestäneiden ja seuranneiden puolesta voin sanoa olevamme ylpeitä saadessamme pieneltä osaltamme auttaa Sanalin myrskytuulia puhaltamaan.

Käännös: Jouko Salo