RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Japani - Etelä-Afrikka - Intia
Taikauskon uuden isänmaallisen keulakuvan evoluutio

Sanal Edamaruku
Sanal Edamaruku

Tiranga Bangle on uusi tuote Intian suuressa taikauskobasaarissa. Tämän kuparirannekkeen luvataan helpottavan kipuja, parantavan joukon sairauksia mukaanlukien kihdin, suojaavan radioaktiivisuuden haittavaikutuksilta ja antavan lisäenergiaa, voimaa ja vitaalisuutta. Tällaiset väitteet eivät ole kovin poikkeuksellisia maassa, jossa tukuttain onnenkaluja, ihmeriipuksia, suojaavia amuletteja, parantavia kristalleja ja pyhiä öljyjä on kaupan hyväuskoisille ja pelokkaille. Mutta tämä on hiukan erilainen tarina. Ja se on hälyttävä.

Tiranga Bangle

Tätä ihmeellistä tuotetta ei myydä tavanomaisessa transsendentaalisessa kääreessä. Ei mantra tantra -juttuja. Tuotetta mainostavat herrat ovat hyvin koulutettuja, sulavakäytöksisiä, hienostuneita kongressipoliitikkoja, laajalti kunnioitettuja modernista, liberaalista ja sosiaalisesti vastuullisesta toiminnastaan. Bangle-bisneksen pomo, Naveen Jindal, opiskeli johtamista Dallasissa USA:ssa. Hän on yksi maan rikkaimmista teollisuusjohtajista ja Intian parlamentin jäsen. Korkean profiilin julkistustilaisuudessa tammikuussa Jindalin vierellä esiintyi Shashi Tharoor, entinen YK:n alipääsihteeri, nykyinen Intian inhimillisen kehityksen ministeri. Tharoor on toinen kongressipoliitikko, joka antaa itsestään modernin maailmanmiehen imagon.

Minister Shashi Tharoor and MP Naveen Jindal at the at the inauguration of the Tiranga Bangle (photo: OUTLOOK)
Ministeri Shashi Tharoor ja parlamentin jäsen Naveen Jindal
Tiranga Banglen julkistustilaisuudessa (kuva: OUTLOOK)

Jindal esittää rannekkeiden hyödylliset vaikutukset uusimman tieteen saavutuksina. Ne on hänen mukaansa energisoitu Tri-Vortex -teknologialla. Mutta kaikesta pseudotieteellisestä höpinästä huolimatta, ne ovat yhtä katteettomia kuin noituus ja voodoo. OUTLOOK-lehdessä ilmestyneessä haastattelussa muistutin Intian perustuslain sisältävän velvollisuuden kehittää ja edistää tieteellistä mielenlaatua. "Jos ministerit markkinoivat maagisia lumouksia, heillä ei ole oikeutta pysyä vallassa. Heidät pitäisi pidättää maagisten hoitojen (epäasiallisen mainonnan) lain nojalla koska he eivät ole tarkistaneet väitteidensä todenmukaisuutta", OUTLOOK siteeraa minua. Tharoor reagoi nopeasti ja otti etäisyyttä ihmeväitteisiin. Hän täsmensi myöhemmin puhuneensa vain Flag Foundationin tekemästä hyvästä työstä.

YNiin, siinä vihje: Tiranga on Intian lipun nimi. Tämä maaginen ranneke on lanseerattu, ja sitä myydään, Intian lippusäätiön (Flag Foundation) suojeluksessa. Lippusäätiö on Jindalin ja hänen vaimonsa perustama kansalaisjärjestö, joka pyrkii edistämään Intian lipun esilläpitämistä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. He voittivat oikeusjutun, jolla muutettiin lippulainsäädäntöä niin että kaikilla intialaisilla on oikeus liputtaa joka päivä. Kovin monet ihmiset eivät hyödynnä tätä voittoa, mutta siitä lähtien seitsemäntoista miljardin arvoinen "Jindal-yhtymä" on liehuttanut Intian värejä jättiläiskoossa. Isänmaallisuus kannattaa Intiassa. Ja nyt Jindal ja hänen kansalaisjärjestönsä yrittävät saada intialaiset uskomaan, että rannekkeen pitäminen lipun nimeen on isänmaallinen teko. Ranneke ranteessa et vain vahvista omaa terveyttäsi, vaan teet myös oman osuutesi maasi eteen, sillä ranneke on suunniteltu palvelemaan Intian ykseyttä ja yhtenäisyyttä.

Isänmaallisuus on hyvin arvostettua ja laajalle levinnyttä Intiassa. Se nähdään positiivisena ja rakentavana voimana joka luo yhtenäisyyttä hyvin monimuotoiseen maahan, ja se on lähellä kaikkien sydäntä. Se ei ole vanhanaikaista, vaan päinvastoin kukoistaa nykyään nuorten ja tulevaisuuteen suuntautuneiden menestyjien joukossa. Nopean kehityksen ja sekavan globalisaation aikana he löytävät vakautta ja turvaa ylpeydestään olla intialaisia.

Taikausko puettuna siististi tieteeksi ja yhdistettynä isänmaallisiin tunteisiin on häikäilemätön uusi bisnes. Se tähtää perinteisten suitsuketta haistelevien psykopaattien kutistuvien piirien ulkopuolelle, uusille markkinoille joissa on paljon tulevaa potentiaalia. Pitääkseen bisnestä yllä, asiakkaita kehotetaan rekisteröimään rannekkeensa lippusäätiön nettisivuilla jotta heitä voidaan muistuttaa kun ranneke tarvitsee latausta.

Niin intialaiselta kuin Jindalien Tiranga-kampanja saattaa näyttää, sillä on kansainväliset juuret. Idea on tuontitavaraa Etelä-Afrikasta, missä energisoitua kupariranneketta "46664" on myyty kuin kuumille kiville vuosikausia. Sitä myy muuan tri Anton Ungerer, joka hankki mainetta bisnekselleen mainostamalla, että tuottoja käytettäisiin Nelson Mandelan rahaston hyväksi.

Jindal viittaa Ungererin huolelliseen tieteelliseen tutkimustyöhön Tri-Vortex -teknologiasta, jota kuvataan näin: sähköisessä kammiossa luodaan voimakas kompleksisen energian kenttä "jolla on äänen, valon ja geometrian ominaisuuksia". Kahdenkymmenenneljän tunnin aikana se luo "virtaavia molekyylirakenteita" kuparirannekkeeseen (tai mihin tahansa mitä laitat kammioon, vaikkapa puuta, ruokaa tai vettä). "Biomimiikkaa" hyödyntäen energisoidut esineet parantavat "solujen koherenssia" ja energiavirtausta kasveissa, lehmissä ja ihmisissä, aiheuttaen kaikenlaisia hyödyllisiä vaikutuksia. Kuulostaa hienolta, mutta valitettavasti on vain pseudotieteellistä hölynpölyä. Nimekkäät tiedemiehet ovat tyrmänneet tällaiset väitteet, eivätkä Jindal tai Anton Ungerer ole toistaiseksi kyenneet esittämään mitään todisteita tai itsenäistä tieteellistä tutkimusta väitteiden tueksi. Etelä-Afrikassa hyvämaineinen kuluttajajärjestö on noussut Ungereria vastaan. Sillä välin maan mainonnanvalvontajärjestö on määrännyt Ungererin yhtiön luopumaan "perustelemattomista väitteistä".

Ungerer ei keksinyt Tri-Vortex -tekniikkaa. Hän otti sen Japanista. Kaiken tämän hämäräperäinen lähde näyttää olevan erään tri Mararo Emoton työtä. Hän erikoistui veden energisointiin. Emoto esitteli sensaatiomaiset "tieteelliset" löytönsä vuonna 2003 - ja sai välittömästi haasteen James Randilta. Randi tarjosi hänelle miljoona dollaria, jos Emoto pystyisi toistamaan väitetyt tuloksensa kontrolloidussa kaksoissokkokokeessa. Emoto ei suostunut testiin.

Marato Emoton väite, että hän pystyisi luomaan parantavaa vettä muuntamalla molekyylirakenteita ja energiavirtoja on paljon vanhempi kuin hänen Tri-Vortex -tekniikkansa. Ennen vuotta 2003 hän käytti yksinkertaisempia menetelmiä: mietiskelyä ja rukousta. Tai hän kiinnitti maagisia sanoja lapulla vesisäiliöihin. Jindalin Tiranga Bangle on kehittynyt pitkälle!

Käännös: Timo O. Karjalainen

Rationalist International pyytää sinua toimimaan nyt:

Tue Sanal Edamarukua ja hänen merkittävää työtään rationalismin hyväksi

Sanal Edamaruku, Rationalist Internationalin puheenjohtaja, on asunut kesäkuusta 2012 asti Suomessa, mistä käsin hän taistelee roomalais-katolisen kirkon tukemien uskonnollisten fanaatikkojen häntä vastaan Intiassa nostamia jumalanpilkkasyytteitä vastaan. Tämä siirtomaavallan aikaiseen ankaraan lakiin perustuva tapaus on uhka Sanalin vapaudelle ja jopa hengelle, sillä olemme saaneet luottamuksellista tietoa suunnitelmasta hyökätä häntä vastaan, jos hänet pidätetään. Sanal on jatkuvasti yhteydessä muihin rationalisteihin Intiassa ja muualla ohjaten ja opastaen heidän toimintojaan.

Puolen vuoden maanpakonsa aikana Sanal on inspiroinut rationalisteja, humanisteja, skeptikkoja, sekularisteja, vapaa-ajattelijoita ja ateisteja monissa Euroopan maissa, mm. Suomessa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Irlannissa ja Britanniassa, missä hän on pitänyt julkisia luentoja ja tavannut monia kirjoittajia, taiteilijoita, poliitikkoja sekä monien järjestöjen johtajia. Luentokiertueita moniin muihin maihin on suunnitteilla. Tulevina kuukausina Sanal aikoo matkustaa USA:han, Etelä-Amerikkaan, Australiaan ja muutamiin Aasian maihin.

Pyydämme sinua tukemaan lahjoituksella Sanal Edamarukua ja hänen merkittävää työtään rationalismin hyväksi. Lahjoituksen tekemiseksi klikkaa:

Donate

Käännös: Marko Lakkala