RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Älyllinen ja taiteellinen vapaus rapautumassa Intiassa hälyttävästi

Sanal Edamaruku

Sanal Edamaruku

Olen huolissani Intian tulevaisuudesta. Älyllinen ja taiteellinen vapaus ovat rapautumassa maassani hälyttävästi.

Kamal Haasanin, suuren näyttelijän ja rationalistin, kohtalo on jälleen yksi esimerkki. Kuulin hiljattain hänen tunteikkaan lausuntonsa, jossa hän sanoo harkitsevansa maanpakoa viimeisenä keinonaan päästä toteuttamaan taiteellisia kykyjään. Tunnen tuskaa.

Hän sanoi: "Minulla ei ole uskontoa, ei kastia, ehkä ei enää rahaakaan. Mutta minulla on kykyni... Minulla ei ole mitään menetettävää, joten voin yhtä hyvin valita... Ellei minulla ole sijaa täällä, etsin paikan jossa ei ole uskontoa. Ellen löydä sekulaaria osavaltiota, muutan toiseen, sekulaariin valtioon kuten MF Husain."

Katsoessani lumihiutaleiden leijailua ikkunani edessä Helsingissä ymmärrän hyvin Kamalin dilemman.

Kuten hän ja niin monet muut taiteilijat, kirjailijat ja älylliset johtajat, olen vainon ja sensuurin kohteena Intiassa, vain koska jotain fanaattista marginaaliryhmää syyhyttää päästä hiljentämään minut. Minun tapauksessani he väittävät, että katolisen uskon edun nimissä minut pitää saada vankilaan. He purkavat vihaansa siitä, että paljastin heidän typerän "ihmeensä" viime maaliskuussa katsomalla tarkasti heidän lahoja putkiaan. Mumbain "itkevän krusifiksin" ihme laantui yhdessä yössä yhdellä televisiokeskustelulla 10. maaliskuuta 2012. Mutta vihaiset kiihkoilijat jotka halusivat hyötyä "ihmeestä" päättivät kostaa. He kaivoivat esiin vanhan lakipykälän syöksemään tulta ja savua.

Kamalin tapauksessa fanaatikot huutavat ja puivat nyrkkejään islamin nimeen. Ja väkivaltaiset ryhmät, jotka vainosivat MF Husainin ulos maasta ja tuhosivat hänen kauniit maalauksensa, julistivat toimivansa hindujumalattaren kunniaksi. Vaikka mellakoijat vaihtavat viirejään, draama toistuu samanlaisena.

Veteraaniuhri Salman Rushdie on edelleen toistuvasti porttikiellossa Intian kirjallisuustapahtumiin, aina kun tavanomaiset syypäät alkavat pyöritellä silmiään. Ja olethan varovainen: joka rohkenee ilmaista solidaarisuutta hänelle lukemalla julkisesti hänen klassikkoteostaan, uhmaa rikostuomiota. Rushdie kutsuu meneillään olevia tapahtumia "kulttuurilliseksi hätätilaksi".

Rinnastus Intian demokratian pettämiseen vuonna 1975 näyttää silmiinpistävältä: nytkin, lain ja järjestyksen ylläpitämistä käytetään perusteena riistää ilmaisunvapaus, joka on kansalais- ja ihmisoikeus. Mutta onko sellaisille väitteille realistista pohjaa? Meitä houkutellaan uskomaan, että Tamil Nadun elokuvateatterit palaisivat jos Kamal Haasanin elokuvia ei kielletä. Ja että kaikki poliisin pyrkimykset estää tuho olisivat tuomittuja epäonnistumaan. Mutta eikö tämä kuulosta halvalta ja hauraalta verukkeelta?

Mitenkään ei ole kuviteltavissa, että Jaipurin tai Kalkutan korkean tason kirjallisuusfestivaalit muuttuisivat verisiksi yhteiskunnallisten mellakoiden taistelukentiksi jos Salman Rushdie puhuisi yleisölle.

Ja mitä tulee jumalanpilkkasyytöksiin minua vastaan: lausuntoni TV9:llä, johon syytökset perustuvat, on otettu vastaan Mumbain katolisessa yhteisössä niin rauhallisesti ja hyväntahtoisesti. On absurdia että muutamat piispat, jotka tukevat kotikutoisia fundamentalistiryhmiä, olisivat pelänneet levottomuuksia.

Tietysti kaikilla hätätiloilla on mörkönsä. Julkisen kuohunnan liioittelu tiukkojen lakien saamiseksi ja "vaarallisten" vastustajien hiljentämiseksi on aina osa poliittista peliä. Mutta onko Kamal Haasan Tamil Nadun hallinnon vastustaja joka täytyy hiljentää? Tai oliko Taslima Nasrin Intian hallinnolle sellainen vaara, että oli poliittisesti järkevää kieltää hänen kirjansa, pakottaa hänet vankilan kaltaiseen turvasäilöön ja karkottaa hänet keskellä yötä Eurooppaan?

Olen Intian rationalistiliiton puheenjohtaja. Monista aiemmista Intian rationalistiliiton johtajista on myöhemmin tullut pääministereitä, opetusministereitä, päätuomareita tai yliopistojen vararehtoreita. Olen resurssihenkilö kansallisessa tiedekeskuksessa ja korkeakouluopiskelijoille suunnatuilla Inspire Science -leireillä (joita opetus- ja teknologiaministeriö tukee). Olen usein vieraillut televisiossa hallituksen omistamalla Doordarshan-kanavalla ja melkein kaikilla laadukkailla yksityisillä kanavilla. Yksikään tv-esiintymisistäni tai julkisista lausunnoistani tai kirjoistani tai useista sadoista artikkeleistani ei ole aiheuttanut levottomuuksia. Silti kaksi poliisia Mumbaissa noudatti piispojen toiveita ja nosti syytteet minua vastaan tyynnyttääkseen "loukkaantumista" Mumbain itkevän krusifiksin paljastuksestani! Anomukseni ennakkotakuista hylättiin Delhin ja Mumbain ylemmissä oikeuksissa. En koskaan saanut vastausta kirjeisiini Intian pääministerille, sisäministerille ja Maharashtran pääministerille, joissa pyysin heitä puuttumaan asiaan ja takaamaan sananvapauden. Mitä tai keitä he pelkäävät?

Ei ole minkäänlaista syytä, miksi Intian hallitusta kiinnostaisi vaientaa Kamal Haasan, Salman Rushdie, MF Husain tai Sanal Edamaruku.

Mutta on muita joita kiinnostaa. Noille kaikkien uskontojen fanaatikkoryhmille on yhteistä se, että he vastustavat järkeä, rohkeaa mielikuvitusta, luovuutta ja yksilönvapautta, itsemääräämisoikeutta ja elämäniloa. He pyrkivät hellittämättä ja ankarasti leikkaamaan maailman määrämittaan, sovittamaan sen ahtaaseen harmaaseen kenkälaatikkomieleensä. Ei kirkkaita värejä! Ei musiikkia! Ei vahvoja siipiä! Ei teräviä kiistoja, ei itseluottamusta, ei nerokkaita ideoita. Vain pelkoa ja alistumista. Ja he vaativat: jumalan tähden ei saa häiritä!

No, sellaisia kaikki zombiryhmät yhteiskunnan hämärillä rajamailla ovat aina olleet. Ei siinä mitään uutta. Nämä obskurantistit eivät myöskään näytä runsastuneen tai tulleen puoleensavetävämmiksi. Uutta ja hälyttävää on kuitenkin kasvava poliittinen rähjäisyys ja häikäilemättömyys jolla korruptoituneet poliitikot, jotka eivät kaihda mitään likaisia temppuja, pelaavat ihmisten peloilla ja toivolla. Nuo ryhmät ovat heille hyödyllisiä uskonnollisten ja muiden yhteisöjen muuttamisessa käteviksi äänestäjämassoiksi. Taslima Nasrin on taas Intiassa, elää rauhassa ja kirjoittaa. Hän ei häiritse ketään. Häntä vain käytettiin syöttinä lietsomaan uskonnollista kiihkoa. Hänen ulossulkemisensa oli hinta zombeista joita tarvittiin kriittisten vaalien alla.

Me olemme tämän vastenmielisen pelin nappuloita. Meitä käytetään syöttinä ja lepytysuhreina. Vapautemme, taiteemme tai älyllisen kantamme tukahduttaminen ei haittaa jos sillä voidellaan likaisten käsien palveluksia, maksetaan ihmisyhteisöjen manipuloinnista ja harhaanjohtamisesta niiden edustajiksi tekeytyville.

Intiassa ei mielestäni ole kulttuurin hätätila. Kyseessä on politiikan kulttuurin hätätila. Poliittinen järjestelmämme on hylännyt sekularismin ja demokratian suuret ihanteet ja on myymässä järkeä ja vapautta. Se on Intian idean perversio. Ja asia on oikaistava nyt.

Lapsuuttani ja nuoruuttani ilahdutti Keskiyön vapauden henki (Intian itsenäistymisliike 1947-1948, suom. huom.). Meitä sykähdyttivät ja innostivat vapauden, demokratian ja sekularismin suuret ihanteet sellaisina kuin ne on ikuistettu perustuslakiimme. Opin, että meidän on viljeltävä järkeä, luovuutta ja omistautumista suurille kulttuurillisille, tieteellisille ja teknologisille saavutuksille parantaaksemme kansamme elinoloja ja tehdäksemme Intiasta maailman parhaan paikan elää. Olin niin ylpeä intialaisuudestani.

En ole halukas jättämään Intiaa zombeille ja heidän poliittisille mestareilleen. Kansalaisoikeuksien taantumisen korjaamiseksi tarvitsemme apua medialta, jonka on luovuttava vaarallisesta trendistä matkia korruptoituneita poliitikkoja. Monien vuosien läheisessä yhteistyössä Intian median kanssa olen tavannut monia rehellisiä ja nerokkaita ihmisiä kaikilla tasoilla. Toivon, että he löytävät rohkeuden liittyä niihin jotka haluavat katkaista politiikan noidankehän nyt.

Käännös: Timo O. Karjalainen

Tue Sanal Edamarukua ja hänen merkittävää työtään rationalismin hyväksi

Sanal Edamaruku, Rationalist Internationalin puheenjohtaja, on asunut kesäkuusta 2012 asti Suomessa, mistä käsin hän taistelee roomalais-katolisen kirkon tukemien uskonnollisten fanaatikkojen häntä vastaan Intiassa nostamia jumalanpilkkasyytteitä vastaan. Tämä siirtomaavallan aikaiseen ankaraan lakiin perustuva tapaus on uhka Sanalin vapaudelle ja jopa hengelle, sillä olemme saaneet luottamuksellista tietoa suunnitelmasta hyökätä häntä vastaan, jos hänet pidätetään. Sanal on jatkuvasti yhteydessä muihin rationalisteihin Intiassa ja muualla ohjaten ja opastaen heidän toimintojaan.

Puolen vuoden maanpakonsa aikana Sanal on inspiroinut rationalisteja, humanisteja, skeptikkoja, sekularisteja, vapaa-ajattelijoita ja ateisteja monissa Euroopan maissa, mm. Suomessa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Irlannissa ja Britanniassa, missä hän on pitänyt julkisia luentoja ja tavannut monia kirjoittajia, taiteilijoita, poliitikkoja sekä monien järjestöjen johtajia. Luentokiertueita moniin muihin maihin on suunnitteilla. Tulevina kuukausina Sanal aikoo matkustaa USA:han, Etelä-Amerikkaan, Australiaan ja muutamiin Aasian maihin.

Pyydämme sinua tukemaan lahjoituksella Sanal Edamarukua ja hänen merkittävää työtään rationalismin hyväksi. Lahjoituksen tekemiseksi klikkaa:

Donate

Käännös: Marko Lakkala