RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

KIRJE SUOMEN HUMANISTILIITOLTA

Tue Sanal Edamarukua

Sanal Edamaruku

Hyvät ystävät,

Kirjoitan Suomen Humanistiliiton puheenjohtajana, Rationalist Internationalin kunniajäsenenä ja Sanal Edamarukun läheisenä ystävänä vuosikymmenten ajalta.

Kuten saatat tietää, Sanal on asunut Helsingissä kesäkuusta 2012 lähtien. Olen iloinen, että Humanistiliitolla on mahdollisuus tarjota hänelle turvallinen vaikkakin vaatimaton tukikohta Intian ulkopuolella. Tukikohta, josta käsin hän voi taistella katolisen kirkon tukemien uskonkiihkoilijoiden Intiassa nostamia jumalanpilkkakanteita vastaan. Nämä kanteet, jotka perustuvat siirtomaa-aikaiseen julmaan lakiin, uhkaavat Sanalin vapautta ja jopa hänen henkeään, sillä olemme saaneet tietoa suunnitelmasta hyökätä hänen kimppuunsa jos hänet pidätetään. Vaikka hänen oleskelunsa ulkomailla johtuukin skandaalimaisesta ihmisoikeusloukkauksesta, pidämme itseämme onnekkaina, sillä hänen läsnäolonsa rikastaa ja inspiroi suomalaista humanismia ja on syventänyt tietouttamme Intiasta ja uraauurtavasta työstä jota Intian rationalistit ovat tehneet Sanalin johdolla jo yli kolmekymmentä vuotta. Kuuden kuukauden maanpakonsa aikana Sanal ei ole inspiroinut vain meitä Suomessa, vaan myös rationalisteja, skeptikoita, sekularisteja ja humanisteja monissa Euroopan maissa, kuten Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Irlannissa ja Britanniassa, joissa hän on luennoinut ja tavannut kirjailijoita, taiteilijoita, poliitikkoja ja järjestöjohtajia. Tulossa on luentomatkoja useisiin muihin maihin. Tulevina kuukausina Sanal aikoo matkustaa Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan, Australiaan ja joihinkin Aasian maihin.

Parhaillaan Sanal uhmaa suomalaista talvea (ja jopa nauttii siitä) ja käyttää aikaansa intensiivisesti työntekoon. Luentojensa ja monien muiden projektien lisäksi hän kirjoittaa kahta kirjaa. Mutta kaikki tämä ei saa häntä hetkeksikään unohtamaan elämäntehtäväänsä: hän on lujasti päättänyt auttaa Intian voittamaan taikauskon ja fundamentalismin ja kehittämään tieteellistä mielenlaatua, suvaitsevaisuutta ja vastuullisuutta. Hän työskentelee väsymättömästi estääkseen järjen vihollisia käyttämästä hänen poissaoloaan tiukentamaan otettaan maasta. Hän mobilisoi valtavasti energiaa ja kehittää yhä uusia ideoita pysyäkseen läheisessä yhteydessä rationalisteihin ympäri Intiaa, rohkaisee kollegoitaan ja ohjaa heidän työtään etäältä.

Olen vahvasti sitä mieltä, että kansainvälisen yhteisömme - rationalistien, humanistien, ateistien, vapaa-ajattelijoiden, sekularistien, skeptikoiden ja miksi ikinä kutsumme itseämme - on aika ryhtyä yhteistyöhön tukemaan näitä ponnisteluja. Kyse ei ole pelkästään tuesta rohkealle, rehelliselle ja älykkäälle miehelle joka on omistanut elämänsä taistelulle meidän kaikkien yhteisen asiamme puolesta. Kyse on historiallisesta askeleesta, jolla voi olla valtava vaikutus tulevaisuuteen maassa jossa on yli miljardi ihmistä.

Miettikäämme kaikki yhdessä mitä voimme tehdä. Juuri nyt minulla on kaksi yksinkertaista ehdotusta välittömään toimintaan.

  1. Pyydän Sinua kirjoittamaan kirjeen Intian pääministerille tohtori Manmohan Singhille ja kehottamaan häntä ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta jumalanpilkkakanteet Sanal Edamarukua vastaan kumotaan ja hänen turvallisuutensa taataan. Suomen Humanistiliitto on kirjoittanut tämänsuuntaisen kirjeen, jota voitte halutessanne käyttää hyväksenne (liite).

    Lähetä kopio kirjeestä Intian suurlähettiläälle tai muulle edustajalle maasanne ja soitteeseen rationalist.international@gmail.com. Intian edustustojen osoitteet ja yhteystiedot maittain löytyvät täältä: http://www.embassypages.com/india

  2. Tue lahjoituksella Sanal Edamarukua ja hänen erinomaista työtään rationalismin hyväksi. Kaikki lahjoittajat saavat henkilökohtaista kiitospostia Sanal Edamarukulta itseltään ja kappaleen kirjaani “Secular Ethical Education”. Lahjoituksen voi tehdä allaolevasta linkistä.

    Donate

Toivoen uutta kansainvälistä yhteistyötä,

ja toivottaen rationaalisempaa ja humaanimpaa uutta vuotta,

Pekka Elo

Puheenjohtaja, Suomen Humanistiliitto

Kunniajäsen, Rationalist InternationalAlla linkkejä muutamiin viimeaikaisiin artikkeleihin ja videoihin “Sanal Edamarukun tapauksesta”:

Satoja artikkeleita ja haastatteluja on julkaistu eri kielillä ympäri maailmaa Intian jumalanpilkkalain (rikoslain artikla 295A) väärinkäytöstä. Alla on linkkejä muutamiin valikoituihin artikkeleihin, haastatteluihin ja tv- ja radioraportaaseihin:

OTTEITA TV- JA RADIORAPORTAASEISTA JA SANAL EDAMARUKUN PUHEISTA

SANAL EDAMARUKU: UUTISRAPORTTEJA JA HAASTATTELUJA

Käännös: Timo O. Karjalainen