RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Sanal Edamaruku tutkii irlantilaista "Liikkuva Maria" -patsasta

Kotitekoinen katolinen \
Kotitekoinen katolinen "ihme" Ballinspittlessä

Matkaillessaan Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa marraskuun viimeisellä viikolla Sanal Edamaruku puhui julkisissa tapahtumissa Dublinissa, Corkissa, Galwayssä ja Belfastissa ja tapasi poliitikkoja, professoreita ja opiskelijoita sekä ateisti- ja rationalistijärjestöjen tukijoita useissa paikoissa. Ennen kuin hän jatkoi matkaansa Saksaan, vierailun järjestäneen Atheist Irelandin johto kutsui Sanalin Ballinspittlen kylään, jossa on kuuluisa katolinen ihme, "Liikkuva Maria" -patsas.

Kesällä 1985 Irlannissa puhkesi Maria-mania. Mariaa esittävien patsaiden väitettiin alkaneen liikkua noin viidessäkymmenessä paikassa ympäri maata. Tuhannet uskovat ryntäsivät rukoilemaan ja todistamaan väitettyä merkkiä jumalalta. Vuosien saatossa useimmat väitteet unohdettiin, mutta Ballinspittlen luola houkutteli edelleen ihmettä janoavia pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta.

Pieni patsas, puolisentoista metriä korkea ja varustettu pienistä lampuista koostuvalla sädekehällä, seisoo seitsemisen metrin korkeudessa kukkulanrinteellä muratinpeittämässä luolassa, luonnollisen puutarhan ympäröimänä. Kaide estää vierailijoita pääsemästä noin viittätoista metriä lähemmäs. Kuten oli odotettavissa, Maria ei liikkunut Sanalin käynnin aikana. Vahtiakseen häntä objektiivisesti, Sanal kiinnitti lasermittarin kolmijalkaan ja kohdisti punaisen täplän suoraan patsaan kasvoihin. Yli tunnin huolellisen tarkkailun aikana mitään liikettä ei saatu mitattua.

"On ilmeistä että 'ihmeen' tapahtumiseen tarvitaan tietyt olosuhteet, ja on helppoa ymmärtää miksi", Sanal selitti Belfastin tapahtumassa. "Täytyy olla hämärää tai pimeää, mielellään kosteaa ja hiukan sumua ilmassa – tyypillinen Irlannin sää. Ehkä leppoisa tuuli leikkii lehdillä jotka ympäröivät hahmoa jolla on kimmeltävät valot sädekehässään. Kuvittele vielä joukko uskovia jotka ovat tulleet kaukaa suurin odotuksin ja toivein, mutisevat monotonisia rukouksia tuntikausia tai laulavat virsiä, silloin tällöin keskeytyen kiihkeään huutoon: Hän liikkuu! Katsokaa, hän liikkuu! Tuollaisessa tilanteessa voit hyvinkin todella havaita liikettä. Mutta tietenkään kyse ei ole patsaan liikkumisesta vaan katselijoista itsestään. Kyseessä on optinen illuusio ja joukkohysteria." Sanal suositteli tekemään itse pienen kokeen: "Seiso paikallasi pimeässä puistossa jonkin aikaa katse tiukasti kiinnitettynä jonkin matkan päässä olevaan katuvaloon, ja laske kolmeen tuhanteen. Hyvin todennäköisesti valotolppa alkaa heilua siihen mennessä."

Kiinnostavaa kyllä, katolinen kirkko ei tähän mennessä ole hyväksynyt eikä kieltänyt kiistanalaista patsaan "liikkumista". Tämä on tyypillinen strategia: odotellaan vuosisata tai pari josko "ihme" kehittyy sopivalla tavalla, ennenkuin se virallisesti hyväksytään ja kanonisointiprosessi aloitetaan. Vatikaanilla ei ole kiire. Tietenkään sillävälin ei unohdeta sijoittaa suurta keräyslipasta paikanpäälle.

Sanal teki toisenkin hyvin mielenkiintoisen huomion: Ballinspittlen "Siunatun neitsyt Marian" patsas avattiin yleisölle vuonna 1954 juhlistamaan synnittömän sikiämisen dogmin satavuotispäivää. Sen väitetty liikkuminen vuonna 1985 oli erittäin hyvin ajoitettu. Huhut alkoivat levitä juuri kun Irlannin mediassa pyöri hyvin orkestroitu sarja dramaattisia raportteja aviottomien äitien synnytyksistä, katolisen kirkon vastustaessa samaan aikaan henkeen ja vereen parlamentin suunnitelmia liberalisoida ehkäisylakia. Myöhemmin samana vuonna terveyslakia muutettiin niin, että kondomeja sai myydä ilman reseptiä 18 vuotta täyttäneille. Se oli vallankumous – ja siitä alkoi heiketä katolisen kirkon rautainen ote väestöstä.

Irlannin jälkeen Sanal kävi pikaisesti Saksassa tapaamassa lehdistöä, ystäviä ja kollegoita ja lensi sitten Ruotsiin luennoimaan Tukholmassa, Uppsalassa ja Göteborgissa.

Klikkaa tästä nähdäksesi videoleikkeen Sanalin käynnistä "Liikkuvan Marian" luona Ballinspittlessä

Käännös: Timo O. Karjalainen