RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Paul Kurtz
21.12.1925 – 20.10.2012
Paul Kurtz

Paul Kurtz, amerikkalainen skeptikko, modernin sekulaarihumanistisen liikkeen perustaja ja filosofi, menehtyi 20.10.2012. Hän oli 86-vuotias. Hän oli Rationalist Internationalin ja Britannian Rationalistiliiton (aiempi RPA) kunniajäsen. Vuonna 1999 Kurtz sai IHEU:n kansainvälisen humanistipalkinnon ja vuonna 2000 Rationalist Internationalin kansainvälisen rationalistipalkinnon.

Hän julkaisi 50 kirjaa ja lähes 800 artikkelia. Monet hänen kirjoistaan on käännetty yli 60 kielelle. Niihin kuuluu The Transcendental Temptation, Forbidden Fruit: The Ethics of Secularism, The Courage to Become ja Multi-Secularism: A New Agenda. Hänen julkaisuluettelonsa vuodesta 1952 vuoteen 2003 on 79 sivua pitkä.

Paul Kurtz oli vahvasti mukana humanismin sekularisoitumisessa. Ennen kuin Kurtz ryhtyi käyttämään termiä “sekulaari humanismi”, joka oli saanut julkisuutta fundamentalistikristityiltä 1980-luvulla, humanismia pidettiin laajasti uskontona tai pseudouskontona vailla yliluonnollisia elementtejä. Tämä näkyy alkuperäisen Humanistimanifestin ensimmäisessä artiklassa, joka viittaa “uskonnollisiin humanisteihin” ja Charles ja Clara Potterin vaikutusvaltaisessa kirjassa Humanism: A New Religion (Humanismi: Uusi uskonto) vuodelta 1930.

Vuonna 1969 Kurtz perusti kustannusyhtiö Prometheus Booksin. Hän oli myös perustamassa ja toimi puheenjohtajana järjestöissä Committee for Skeptical Inquiry (aiemmin Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP)), Council for Secular Humanism ja Center for Inquiry. Toukokuussa 2010 hän erosi kaikista tehtävistään.

Hän toimi päätoimittajana Council for Secular Humanismin julkaisemassa Free Inquiry -lehdessä. Hän oli IHEU:n (International Humanist and Ethical Union) varapuheenjohtaja. Hän oli Amerikan tieteenedistämisseura AAAS:n fellow, humanistipalkittu, Rationalist Internationalin kunniajäsen, International Academy of Humanismin puheenjohtaja ja Britannian rationalistiliitto Rationalist Associationin (aiemmin Rationalist Press Association) kunniajäsen.

Amerikan humanistiliitto American Humanist Associationin jäsenenä hän osallistui Humanistimanifestin kirjoittamiseen. Hän toimitti The Humanistia 1967-1978. Asteroidi 6629 Kurtz on nimetty hänen mukaansa.

Kurtz käytti fundamentalistisaarnaajien aikaansaamaa julkisuutta Sekulaarihumanistisen neuvoston jäsenmäärän kasvattamiseen ja riisui humanistiliikkeestä siinä aiemmin esiintyneet uskonnolliset osat.

Hän perusti Center for Inquiryn vuonna 1991. Nykyään keskuksia ja yhteisöjä on nelisenkymmentä ympäri maailmaa, muun muassa Los Angelesissa, Washingtonissa, New Yorkissa, Lontoossa, Amsterdamissa, Varsovassa, Moskovassa, Pekingissä, Hyderabadissa, Torontossa, Dakarissa, Buenos Airesissa ja Kathmandussa. Erottuaan Center for Inquirystä Paul Kurtz käynnisti erillisen organisaation Institute for Science and Human Values.

Kurtz oli filosofian emeritusprofessori New Yorkin osavaltionyliopistossa Buffalossa, ja opetti aiemmin myös Vassarin, Trinityn ja Unionin collegeissa ja New School for Social Researchissä.

Kurtz syntyi Newarkissa New Jerseyssä Sara Lasserille ja Martin Kurtzille. Kurtz suoritti kandidaatintutkinnon New Yorkin yliopistossa ja maisterin ja filosofian tohtorin tutkinnot Columbian yliopistossa. Kurtz oli nuoruudessaan vasemmistolainen, mutta sanoi USA:n armeijassa palvelemisen toisessa maailmansodassa opettaneen ideologian vaarallisuuden. Hän näki Buchenwaldin ja Dachaun keskitysleirit niiden vapauttamisen jälkeen ja menetti uskonsa kommunismiin kohdattuaan venäläisiä orjatyöläisiä, jotka oli tuotu natsi-Saksaan väkisin mutta kieltäytyivät palaamasta Neuvostoliittoon sodan jälkeen.

Sanal Edamaruku (Rationalist Internationalin ja Intian rationalistiliiton puheenjohtaja) ja Pekka Elo (Suomen humanistiliiton puheenjohtaja ja Rationalist Internationalin kunniajäsen) esittävät surunvalittelunsa Paul Kurtzin poismenon johdosta yhteislausumassa Helsingissä.

In Praise of Rationalism” (Rationalismin ylistys) – Paul Kurtzin avajaispuhe toisessa kansainvälisessä rationalistikonferenssissa, Thiruvananthapuram, Intia 17.-21. tammikuuta 2000.

Käännös: Timo O. Karjalainen