RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Katolinen kirkko vs. Sanal Edamaruku

Silmukka kiristyy Mumbaissa

Sanal Edamaruku

On kulunut jo yli kolme viikkoa siitä, kun katolisen kirkon agentit esittivät useita jumalanpilkkasyytöksiä Sanal Edamarukua vastaan kostaakseen vettätippuvan jeesuspatsaan "ihmeen" paljastamisen merkiksi putkiremontin tarpeesta. Pidätyksen uhan roikkuessa Sanalin niskassa katolinen kirkko on päästämässä irti "Herran koirat"dogs of the Lord*). Laajasti levitetyssä lausunnossa fanaattinen katolinen ryhmä yrittää käyttää fatwa-valtaa ja nimittää Sanalia mielisairaalatapaukseksi.

*) "Herran koirat", latinaksi Domini canes, oli nimi jolla dominikaanit rakastivat kutsua itseään Vatikaanin asetettua heidät Inkvisition johtoon 1200-luvulla. Herttaisen niminen paavi Innocentius (suom. Viaton) numero 4 antoi bullalla heille virallisesti vapaat kädet kiduttaa. Tämä on klassinen työnjako.

Huhtikuun 11. päivänä Sanal Edamarukua vastaan kirjattiin rikosilmoitus Intian rikoslain osan 295 A mukaisesti ainakin kolmella Mumbain poliisiasemalla: Juhussa, MIDC:ssä ja Andherissa. Kumma kyllä hän ei ole saanut näistä mitään virallista asiakirjaa tähän mennessä. Mumbain poliisi kieltäytyy suorasanaisesti lähettämästä kopioita ilmoituksista Delhiin - epätavallinen poikkeama normaalikäytännöstä. Sanal ei ole saanut minkäänlaista haastettakaan. Tähän päivään mennessä asiassa ei ole mitään virallista - paitsi puhelinsoitot Juhun poliisiaseman komisariolta, joka kehottaa Sanalia saapumaan pidätettäväksi. Nykyään hän soittaa joka ilta.

Franz Kafkan tyylinen painajainen on yksinkertaista strategiaa: niin kauan kuin Sanalin vastaisista syytteistä ei ole mustaa valkoisella, hän ei voi antaa niihin vastinetta. Näin asetelma on valmis hänen pidättämisekseen. Itse asiassa juuri pidättäminen - eikä mikään selvittäminen - on poliisin agendalla, Juhun komisario on lipsauttanut. Kyse on pelottelusta, väsytystaistelusta. Tarkoitus on rajoittaa Sanalin liikkumista ja halvaannuttaa hänen työnsä.

Valtava maailmanlaajuinen vastareaktio

Sanalin kiusaaminen katolisen mukaihmeen paljastamisesta on nostattanut valtavan maailmanlaajuisen vastareaktion. Siitä on kirjoitettu ja keskusteltu monissa lehdissä, tv- ja radio-ohjelmissa Intiassa ja Intian ulkopuolella. Se vyöryy lumipallona tuhansissa erikielisissä blogeissa ympäri maailmaa. Ihmiset Yhdysvalloissa, Kanadasa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Italiassa, Puolassa, Venäjällä, Brasiliassa, Japanissa ja jopa Vietnamissa ilmaisevat tukeaan Sanalin rohkealle esiintymiselle kiistellyssä tv-keskustelussa joka käytiin hänen paljastettuaan vettätippuvan patsaan. Tämän suuren julkisuuden valossa Sanalin panettelijat ovat saattaneet todeta viisaaksi hidastaa etenemistään joksikin aikaa. Mutta nyt lämpö alkaa nousta.

Katolinen kirkko orkestroi lähtölaskennan taustamusiikkia. Ilkeä melu tulee "Herran koirista" jotka räksyttävät itseään käheiksi. Fanaattinen katolinen ryhmä yrittää lietsoa vihaa Sanalia kohtaan suurella loanheittokampanjalla, nimittäen hänen argumenttejaan TV-9:n debatissa "katolisuuden vastaiseksi myrkyksi". He yrittävät käyttää fatwa-valtaa: maalaillen mielikuvia miten fanaattiset islamistit suhtautuisivat moiseen jumalanpilkkaan, he jättävät päätöksen "pitäisikö Sanalin päästä kuin koira veräjästä" lynkkausjoukolle. Lopuksi he ehdottavat, että "tällaista henkilöä ei pitäisi lähettää vankilaan vaan mielisairaalaan..."

Asianajajien valmistautuessa puolustamaan Sanal Edamarukun oikeutta edistää järkeä ja tieteellistä ajattelua ja paljastaa valheellisia väitteitä "ihmeistä" - olivatpa ne katolisten tai muiden - hän on tehnyt selväksi että lakianoudattavana kansalaisena hän on valmis vastaamaan syytöksiin missä tahansa oikeusistuimessa tai esitutkintaviranomaiselle, kunhan hän saa asianmukaisen haasteen. Hän kuitenkin jyrkästi kieltäytyi suostumasta piispan vaatimuksiin anteeksipyynnöstä tai tv-keskustelun sanomistensa perumisesta.

Sen sijaan hän ehdotti, että Mumbain Velankannin kirkon johdon pitäisi julkisesti pyytää anteeksi patsaasta tihkuneen likaisen viemäriveden jakamista sadoille herkkäuskoisille ihmisille. Luonnollisen ilmiön mainostaminen "ihmeenä" palvojien houkuttelemiseksi ja ihmisten kehottaminen juomaan tutkimatonta likavettä väittäen sillä olevan parantavia vaikutuksia on vastuutonta - ja sen pitäisi olla myös rikollinen teko.

Mahdoton pysäyttää ja täydessä vauhdissa:
Sanalin uusi kampanja uskollaparantajia vastaan

Tällä välin Sanal Edamaruku on aktiivisesti kaatamassa erilaiseen uskontoon pohjautuvien Intian uskollaparantajien imperiumeja. Hän on aloittanut systemaattisen kampanjan muuatta Nirmal Babaa vastaan. Nirmal Baba on epäonnistunut liikemies Uttar Pradeshista, joka sai "jumalallisia voimia" ja "kolmannen silmän" ja aloitti kukoistavan uran jumalmiehenä. Nirmal kutsuu palvojiaan ostamaan kalliita pääsylippuja valtaviin massakokoontumisiin, joissa hän väitetysti ratkaisee suunnattomia lisäsummia maksaneiden ongelmat. Hän antaa heille joitakin yksinkertaisia harjoituksia (pieniä lisäyksiä ruokavalioon tai pienten lahjoitusten tekemistä tuntemattomille tms.) ja väittää niiden parantavan krooniset sairaudet tai pelastavan liiketoimet konkurssista. Valetodistajien - joille maksetaan roolistaan - paraati "todistaa" baban tehokkuuden. Nämä käsikirjoitetut näytökset filmataan ja niitä esitetään päivittäin tuntikaupalla maksettuina mainoksina noin 40 tv-kanavalla.

Nyt Sanalin kampanja Nirmal Babaa vastaan rikkoi lumouksen. Yhtäkkiä tv-kanavat, jotka esittävät Nirmalin kalliita mainoksia, pureutuivat miljonääri-jumalmiehen vilpillisiin toimiin ja oikeusjuttuihin häntä vastaan useissa Intian osavaltioissa. Kahden viime viikon aikana Sanal debatoi kuudessatoista suorassa tv-ohjelmassa eri kanavilla tätä petkuttajaa vastaan. Nirmalin päivittäinen kolehti, joka aiemmin pyöri 150.000 euron suuruusluokassa, on romahtanut muutamiin kymmeniin euroihin.

Toisaalla Sanal keskittää julkista huomiota Paul Dinakaraniin, yhteen Intian menestyneimmistä kristillisistä uskollaparantajista. Dinakaran väittää olevansa jatkuvassa yhteydessä Jeesukseen. Amerikkalaisia esikuviaan matkien hän järjestää suuria kokoontumisia ja tarjoaa siunauksia rahasta. Hyvät pääsykoetulokset, liiketoimien elpyminen, välittömät terveysvaikutukset (mukaanlukien tietysti kuurojen kuuleminen ja rampojen käveleminen) - kaikella on hintalappu. Tuhansia ihmisiä houkutellaan dramaattisella musiikilla ja Paulin suurten tunteiden amatööriteatterilla hänen rukoustorniinsa Chennaihin tai osallistumaan kristillisille uskollaparannusfestivaaleille, jotka vetävät jopa puoli miljoonaa ihmistä monissa Intian kaupungeissa.

Kun Sanal Edamaruku aloitti paljastukset Paul Dinakaranista yhdellä suurista kansallisista hindinkielisistä kanavista, puolituntiseksi tarkoitettu suora ohjelma venyi kolmeksi tunniksi katsojalukujen noustessa ennätyslukemiin. Miljoonat seurasivat keskustelua, jossa Sanal asettui vastustamaan Dinakaranin Vatikaanista tuettuja kilpailijoita Keralan Muningoorin Jumalallisessa retriittikeskuksessa ja katolisen kirkon vertaansa vailla olevaa ihmeidenkaupittelun historiaa. Sanal puhui myös vettätippuvan patsaan paljastamisesta Mumbaissa ja kiusanteosta jota kostonjanoiset katoliset johtajat ja heidän kätyrinsä nyt harrastavat. Kampanja kristillisiä uskollaparantajia vastaan tulee jatkumaan useilla tv-kanavilla. Sanal on jo vahvistanut osallistuvansa paneelikeskusteluihin kaikilla tärkeimmillä tv-kanavilla lähipäivinä.

Erilaiset katoliset organisaatiot ovat voimistamassa yrityksiään pysäyttää Sanalin vaikutusvaltaiset kansalliset kampanjat ihmeidenkaupittelua vastaan. He haluavat hiljentää hänet ja ajaa Intian rationalistiliiton vararikkoon liudalla oikeusjuttuja.

Pyydämme tukeasi Sanal Edamarukun kampanjoille ja auttamaan hänen puolustamisessaan laillisila ja lain ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

Linkkejä uutisartikkeleihin Sanal Edamarukun jumalanpilkkajutusta: (englanninkielisiä)

Käännös: Timo O. Karjalainen