RATIONALIST INTERNATIONALIN UUTISKIRJE

http://www.rationalistinternational.net

Janakpurin maaginen parantaja

Rationalistien soluttautumisoperaatio

Janakpuri, yksi Aasian suurimmista asuinalueista, sijaitsee New Delhin laitamilla Intiassa. Yhden pääkorttelin sivukujalla asuu Sunderlal Bhargav. Katutason verantaa peittävien bambuverhojen takaa leijailee valkoista savua. Pyhiä mantroja lausutaan. Tulen edessä kasvoillaan innostunut ilme istuu Alison, vaaleahiuksinen tv-ankkuri Australiasta. Häntä vastapäätä leppoisa lihava mies valkoisiin pukeutuneena messuaa taukoamatta pyhiä sanoja. Hän on Bhargav. Hän on pyhä mies. Bhargav ja Alison ovat päässeet sopimukseen.

Gurun mukaan hänen laulamansa mantrat synnyttävät erityislaatuisia ääniaaltoja. Ne kohoavat taivaalle ja valtavat NASAn satelliitit poimivat ne. Maapallon pyöriessä ne osuvat takaisin maahan tarkalleen Sydneyn yläpuolella Australiassa. Siellä asuu Alisonin läheinen sukulainen, joka kärsii syövästä. Mantra-aallot lankeavat hänen päälleen ja parantavat hänet välittömästi.

Kaukoparannus alkaa...
Kaukoparannus alkaa...

Sopimus tehtiin kaksi päivää ennen tuota tapahtumarikasta iltapäivää, kun Alison yhdessä intialaisen ystävänsä Deepalin kanssa vieraili Bhargavin verantatemppelissä ensimmäistä kertaa. Deepali oli rationalistien "peiteagentti", Sanal Edamarukun valtuuttama Alisonin opas ja neuvottelija. Guru tarjosi heille takuuvarmaa parannuskeinoa kuolemansairaalle syöpäpotilaalle. Palkkiokseen hän vaati kahta luksusautoa vastaavan summan käteistä rahaa.

Bhargav on yksi New Delhin sadoista maagisista parantajista ja astrologeista, jotka tarjoavat palveluitaan ilmoituksilla erilaisissa medioissa ja Internetissä. Intian rationalistiliitto listaa ja luetteloi näitä ihmisiä. Maagisten hoitojen tarjoaminen sairauksiin on rikos Intiassa. Mutta huolimatta maagisten hoitojen mainostamisen kieltävästä laista, ihmeparannuksia tarjotaan sanomalehti- ja tv-mainoksissa, ulkomainoksissa ja Internetissä. Usein gurut ja ja astrologit hankkivat asiakkaansa peiteilmoituksilla, joihin on kätketty vihjeitä tarjottavista palveluista. Heitä ei siten saa helposti kiinni lain rikkomisesta. Lisäksi isoilla kaloilla on tapana suojautua julkisuudelta korkean teknologian laitteiden ja henkivartijoiden avulla. Monilla on palkkalistoillaan korstoja kuin mafiapomoilla.

Uskalias suunnitelma Sunderlal Bhargavin paljastamiseksi oli laadittu huolellisesti etukäteen. Valmisteluun, harjoitteluun ja paikallistutkimuksiin kului useita viikkoja. Tiimi oli hyvin varustettu eräänlaiseen soluttautumisoperaatioon. Kahdella naisella oli äänitallentimet ja piilokamerat vaatteissaan. Neuvottelut ja Bhargavin väitteet kuinka hän pystyy kaukoparantamaan syöpäpotilaan satelliitin kautta tallennettiin ja dokumentoitiin. Näiden todisteiden kanssa Sanal Edamaruku astui esiin.

Hermostunut guru soittaa apua. Sanal varoittaa: \
Hermostunut guru soittaa apua. Sanal varoittaa: "Kuuntele ennenkuin jatkat...."
Uteliasta yleisöä
Uteliasta yleisöä

Mantrat keskeytyivät kun hän yhtäkkiä seisoi verannalla, suoraan järkyttyneen gurun edessä. Bhargav tunnisti Sanalin heti, sillä hänen kasvonsa tunnetaan Intiassa sadoista tv-ohjelmista, joissa hän on esiintynyt viime vuosina paljastamassa pyhiä huijareita ja selittämässä heidän "ihmeitään".

Bhargav pääsi nopeasti takaisin tasapainoon ja kutsui ystävällisesti Sanalin viereensä istumaan. Hän yritti selittää suorittavansa vain harmitonta pientä seremoniaa ulkomaiselle palvojalle. Selvästikään hän ei tajunnut olevansa ansassa. Alison selitti tilanteen julkisesti ja kertoi mitä oli sovittu. Hän ei vielä paljastanut, että tarina syöpäpotilaasta oli keksitty syötiksi huijarille. Alison esitti vakuuttavasti pettynyttä ja raivostunutta asiakasta joka ymmärsi tulleensa petetyksi. Sanal syytti gurua moraalittomasta toiminnasta ja muistutti laillisista seurauksista. Äänekäs sananvaihto verannalla alkoi houkutella yleisöä naapurustosta.

Guru hurjistui. Hän soitti asukasliiton päällikölle ja pyysi tämän paikalle. Vanhahko mies ilmaantui ja yritti rauhoitella Sanalia ja selitellä gurun puolesta. Mutta keskustelussa hänen kanssaan kävi ilmi varsin järkyttävä tarina: miehen oma vaimo oli sairastanut tappavaa syöpää muutamia vuosia aiemmin. Guru oli vaatinut suunnattoman summan hänen parantamisestaan. Pian sen jälkeen vaimo kuoli.

Sanal kiinnittää gurun korstojen huomion kameroihin
Sanal kiinnittää gurun korstojen huomion kameroihin
Kamerat pyörivät.....
Kamerat pyörivät.....

Väkijoukko verannan ympärillä kasvoi koko ajan. Guru joutui paniikkiin, tarttui puhelimeensa ja antoi käskyjä. Muutamassa minuutissa kujalle saapui autoja ja niistä nousi uhkaavia miehiä. Miehet asettuivat sisäänkäynneille ja tarkkailivat tilannetta. Mutta rationalistit olivat valmistautuneet hyvin. Sanal iski valttikorttinsa pöytään. Hän osoitti viileästi kahta tv-ryhmää jotka olivat kuvanneet kohtauksen alusta alkaen gurun huomaamatta. Lehtikuvaajien kamerat räpsyivät. Ja tietenkin bambuverhojen takana seisoi hiljaa muutamia Sanalin hyvin koulutettuja rationalistisuojelijoita odottamassa merkkiä.

Kireästä tilanteesta huolimatta Sanal puhui väkijoukolle ja selitti mitä oli tapahtumassa. Jotkut ihmiset astuivat esiin ja vahvistivat että useita uhreja oli hyväksikäytetty samalla tavoin. He tunnustivat kokeneensa tilanteensa toivottomaksi, sillä gurua suojasivat aina vahvat miehet. Sanal uhkasi gurua vakavilla laillisilla seurauksilla. Alison voisi marssia poliisin luokse ja tehdä rikosilmoituksen. Bhargav oli ahdistettu nurkkaan ja lopulta luovutti. Hän suostui pyytämään Alisonilta anteeksi tv-kameroiden edessä. Hän lupasi ettei enää koskaan väittäisi pystyvänsä ihmeisiin. Tietenkään häneen ei voi luottaa. Mutta kun hän katkerana vetäytyi taloonsa, muutamat nuorukaiset tulivat puristamaan Sanalin kättä. He rakastivat hänen rohkeaa toimintaansa ja lupasivat pitää Bhargavin verantaa silmällä jatkossa.

Janakpurin Sunderlal Bhargav on vain yksi Delhin sadoista ihmeparantajista. Samaisena iltapäivänä Sanalin tiimi onnistui panemaan pisteen vielä toisenkin työlle: Guru Dev Rajkumar Sagarpurissa. Yksi toisensa jälkeen rationalistit vetävät maton "pyhien" miesten jalkojen alta.

Sanal puhuu yleisölle
Sanal puhuu yleisölle
Gurun huonon päivän loppu
Gurun huonon päivän loppu

[10. maaliskuuta 2012]

Käännös: Timo O. Karjalainen