RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Rushdie: Fatwan pitkä varjo

Salman Rushdie

On kulunut 23 vuotta. Helmikuun 24. 1989 Iranin ajatollah Khomeini julkaisi fatwansa Saatanallisten säkeiden kirjoittajaa Salman Rushdieta vastaan. Siinä, että uskonnollinen johtaja vaatii kirjailijan murhaamista siksi ettei pidä hänen kirjoistaan, ei ollut mitään uutta. Tai tarkemmin sanoen: siksi että on aistivinaan halveksuntaa hänen ilmaisussaan, vaivautumatta lukemaan riviäkään. Uskonnolliset johtajat ovat aina, kun heillä vain on tarpeeksi valtaa, vaatineet oikeutta hiljentää kaikki äänet jotka eivät laula heidän laulujaan. Ei vain islam - kristinuskon historia on täynnä khomeineja, kiellettyjen kirjojen luetteloita ja "harhaoppisten" elävältä polttamista. Dogmatismi ei kestä älyllistä haastamista. Se tarvitsee raskaasti vartioituja ilmatiiviitä suojelualueita säilyäkseen.

Uutta tässä fatwassa oli lähinnä se, että Iranin "korkein johtaja" röyhkeästi laajensi "oikeutensa" sensuroida ja tappaa maansa rajojen ja islamin "protektoraatin" ulkopuolelle. Hän liitti vapaan Lännen metsästysmaihinsa. Jos Rushdie olisi ollut Iranissa asuva iranilainen kirjailija, monet olisivat jättäneet hänen murhaamisensa sopivasti huomiotta. Mutta lontoolaisen Britannian kansalaisen tapauksessa näin ei voitu tehdä. Hänen henkeään täytyi suojella. Hänen oikeudestaan ilmaisunvapauteen oltiin kuitenkin montaa mieltä. Oli laajalti muotia syyttää uhria eikä väkivallan uskonnollisia lietsojia. Rushdien tapaus häpeällisesti todisti, kuinka syvään juurtunut uskonnollinen sensuuri oli vapaan ja valistuneen maailman metropoleissa - ja kuinka hatara ajatus yleismaailmallisista ihmisoikeuksista. Kulttuurirelativismin apostolit tarttuivat tilaisuuteen levittää vaarallista propagandaansa. Sen mukaan uskonnollisten fundamentalistien pitää saada tappaa koska heidän kulttuuriinsa kuuluu tappaminen.

Richard Dawkins ja Sanal Edamaruku
Richard Dawkins ja Sanal Edamaruku Jaipurin kirjallisuusfestivaaleilla

Kaksikymmentäkolme vuotta fatwan jälkeen sen kaiut kiirivät edelleen. Intia, Rushdien synnyinmaa ja maailman suurin demokratia, näyttää kunniatonta esimerkkiä. Saatanalliset säkeet on edelleen kielletty, ja kirjailija on ei-toivottu henkilö - ainakin vaalien aikaan. Tammikuussa Rajastanin hallitus pakotti Rushdien epämääräisissä olosuhteissa perumaan puheensa merkittävillä kirjallisuusfestivaaleilla Jaipurissa. Yli 18 prosenttia Uttar Pradeshin parhaillaan käynnissä olevien vaalien äänestäjistä on muslimeja, ja heidän äänistään kilpailevat poliittiset puolueet olivat harvinaisen yksimielisiä yhdestä asiasta: isku Rushdien vyön alle olisi poliittisesti hyvin hyödyllinen. Samaan aikaan poliisi tutkii neljää rohkeaa kirjailijaa. He olivat ilmaisseet tukensa Rushdielle aloittamalla esityksensä Jaipurissa lukemalla Saatanallisia säkeitä.

[24. helmikuuta 2012]

Käännös: Timo O. Karjalainen