RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Saudi-Arabia: Tappouhka journalistille Twitter-kommentista

Hamza Kashgari

Saudiarabialaisen sanomalehden kolumnisti Hamza Kashgari, 23, on suuressa vaarassa tulla tapetuksi - oikeuden päätöksellä tai ilman. Hänen kohtalonsa on verenhimoisten saudipappien käsissä.

Kashgari pakeni kotimaastaan Malesiaan sen jälkeen, kun suositulla Facebook-sivulla vaadittiin hänen tappamistaan. Mutta helmikuun 12. päivänä matkalla Uuteen Seelantiin Malesian viranomaiset pidättivät hänet Kuala Lumpurin lentokentällä ja luovuttivat hänet saudiviranomaisille.

Nuorta miestä syytetään profeetan loukkaamisesta Twitterissä. Hän kirjoitti profeetan syntymäpäivänä kiistanalaisessa viestissään: "Olen rakastanut asioita sinussa ja olen vihannut asioita sinussa ja paljon mitä en ymmärrä sinusta. En rukoile puolestasi." Hän poisti Muhammed-kirjoituksensa nopeasti ja pyysi anteeksi, kun yli 30 000 vastausta vyöryi sisään, mukana raivostuneita saudipappeja jotka syyttivät häntä uskostaluopujaksi ja vääräuskoiseksi. Kiista levisi kuin tulimyrsky ja laajeni Youtubeen ja Facebookiin, johon perustettiin sivu jolla vaaditaan hänen tappamistaan. Saudi-Arabiassa apostaasia eli uskosta luopumista pidetään rikoksena Allahia vastaan ja siitä rangaistaan kuolemalla. Amnesty International on julistanut Hamza Kashgarin omantunnonvangiksi ja vaatii hänen välitöntä vapauttamistaan.

Vaikka Saudi-Arabian kanssa ei ole muodollista luovutussopimusta, maltilliseksi muslimimaaksi luullun Malesian hallitus lähetti Kashgarin pikaisesti takaisin, sinetöiden hänen kohtalonsa. Luovutus oli paitsi epähumaani myös lainvastainen. Kashgarin asianajaja oli hankkinut ajoissa oikeuden päätöksen joka kielsi hänen päämiehensä luovuttamisen Malesiasta, mutta viranomaiset estivät väkivalloin asianajajaa pääsemästä lentokentälle ennenkuin Kashgari lennätettiin maasta.

[12. helmikuuta 2012]

Käännös: Timo O. Karjalainen