RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Egypti: Näyttelijä Adel Emam tuomittu kolmeksi kuukaudeksi vankilaan

Adel Emam

Maailmankuulu egyptiläinen elokuva- ja näytelmätähti Adel Emam* on tuomittu poissaolevana kolmeksi kuukaudeksi vankilaan islamin ja sen symbolien väitetystä loukkaamisesta. Hänellä on kuukausi aikaa valittaa tuomiosta. Syytettä ajoi islamistiseen ryhmään liitetty asianajaja. Syytteessä viitataan Emamin esiintymiseen vuonna 2007 tehdyssä elokuvassa ja vuonna 1998 näytelmässä arabidiktaattorista.

Islamistien saadessa valtaa yhteiskunnallinen ilmasto Egyptissä on muuttumassa dramaattisesti. Vain viikkoja sen jälkeen, kun islamistipuolueet saivat enemmistön parlamenttivaaleissa, lukuisia näyttelijöitä, ohjaajia, taiteilijoita ja intellektuelleja syytetään islamin halventamisesta. Adel Emam on tunnetuin uhri.

71-vuotias näyttelijä, joka on esiintynyt yli sadassa elokuvassa ja kymmenessä näytelmässä, tunnetaan maailmalla parhaiten koomikkona, joka usein hauskuuttaa viranomaisten ja poliitikoiden kustannuksella. Hän on ollut myös useiden vakavien elokuvien pääosassa, muun muassa korkean profiilin kirjallisuusfilmissä The Yacoubian Building (2006). Vuosikymmenten ajan hänen perusroolinsa on ollut hyvin suosittu: onnen hylkimä mies nousee voimakasta ulkopuolista painetta vastaan.

Adel Emam ei saapunut oikeuteen. Hänen nykyinen olinpaikkansa on tuntematon.

[2. helmikuuta 2012]

* tunnetaan myös nimellä Abdel Imam

Käännös: Timo O. Karjalainen