RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Intia olisi ollut parempi paikka ilman Sathya Sai Babaa

Sanal Edamaruku

Puheenjohtaja

Indian Rationalist Association & Rationalist International

Kun Sathya Sai Baba kuoli tänä aamuna (24.4.2011) 85 vuoden ikäisenä, hän todisti jälleen kerran että ihmeet ja ennustukset eivät toimi. Hän oli ennustanut julkisesti päämajassaan Puttaparthyssä vuonna 2000, ja toistuvasti monta kertaa, että hän kuolisi vasta 96-vuotiaana. Viime hetkeen saakka monet hänen palvojansa tarrautuivat hänen sanoihinsa ja odottivat ihmettä. Avatkoon tämä silmät miljoonilta herkkäuskoisilta ihmisiltä joita hän johti harhaan.

De mortuis nihil nisi bene, sanotaan: puhu kuolleista pelkkää hyvää. Mutta mielestäni Sathya Sai Baban tapaus oikeuttaa poikkeukseen. Liian suuri on hänen Intialle tekemänsä vahinko. Hänen tuhoisa vaikutuksensa järjenkäyttöön ja tieteellisyyteen aiheutti suuren taantumuksen maalle. Aikana jolloin tieteellinen edistys johti suuriin sosiaalisiin ja taloudellisiin harppauksiin ja tieteellinen herääminen alkoi levitä ympäri Intiaa, Sathya Sai Baba käynnisti taikauskon "vastavallankumouksen" tukenaan vastuuttomia poliitikkoja ja muita julkisuuden hahmoja joiden olisi pitänyt tietää paremmin. Käsittääkseni tämä on hänen suurin rikoksensa. Kerta toisensa jälkeen paljastin hänet julkisesti huijariksi, ja niin tekivät muutamat muutkin rationalistit. Mutta poliittisten tukijoidensa ansiosta häntä ei koskaan asetettu vastuuseen rikoksistaan järjenkäyttöä vastaan. Häntä ei myöskään koskaan pidätetty mistään muusta rikoksesta josta häntä syytettiin. Lukuisat väitetyt seksuaaliset hyväksikäytöt ja murhat ovat edelleen tutkimatta, puhumattakaan hänen imperiuminsa raha-asioiden salaisuuksista.

Sathya Sai Baba väitti täysin vakavissaan olevansa jumala, maailmankaikkeuden luoja, ja "todisti" jumalallisuutensa muutamilla pienillä "ihmeillä". Kylätantrikin poikana ammatin silmänkääntötemput olivat hänelle tuttuja. Hän ei kuitenkaan lumonnut vain köyhiä kouluttamattomia kyläläisiä petollisilla esityksillään. Vuosien aikana hänen onnistui kerätä ympärilleen galaksi Intian rikkaita ja vaikutusvaltaisia, mukaanlukien ministereitä ja pääministereitä, presidenttejä, korkeita tuomareita, teollisuusjohtajia ja supertähtiä.

Sathya Sai Baballa oli erityinen toimintatapa, joka oli avain hänen hämmästyttävään menestykseensä ja hänen valtavan vaikutusvaltansa juuri. Monet hänen korkeista kannattajistaan liittyivät häneen edistääkseen omia etujaan. Jotkut tulivat seurustelemaan kuuluisuuksien kanssa. Monet liittyivät kerhoon koska se oli vahva syndikaatti jonka lonkerot ulottuivat kaikkialle poliittiseen järjestelmään. Se oli reitti huipputyöpaikkoihin ja tapa saada asiat sujumaan. Toiset hakivat taloudellista tukea tai halusivat eroon pimeästä rahasta: imperiumin väitetään perustuneen rahanpesuun, jossa käytettiin ulkomaisia palvojia ja haaraorganisaatioita. Itse asiassa Sai Baban saamat valtavat lahjoitukset ulkomailta erosivat jyrkästi verrattain vaatimattomasta aktiivisten ulkomaisten palvojien määrästä ja joskus hyvinkin heikoista haaraorganisaatioista, joista osa sijaitsi yksityisasunnoissa. Se ei ole suuri yllätys, kun ottaa huomioon että Sai Baba ei puhunut mitään muuta kieltä kuin telugua ja matkusti ulkomaille vain yhden kerran elämänsä aikana - tapaamaan ystäväänsä Idi Aminia Ugandaan.

Sai Baban 80-vuotispäivänä hänen kannattajansa julistivat, että hän siirtyisi ihmeidentekijästä hyväntekijäksi. Tähän mennessä olin esitellyt hänen ihmeitään niin monissa TV-ohjelmissa että lapset kaduilla osasivat matkia niitä. Nyt häntä esitellään pyhimyksenä korostaen kuinka hän on käyttänyt pienen osan hyväuskoisilta huijatuista suurista rikkauksistaan sosiaaliseen kehitykseen kotikylänsä ympäristössä. Mutta niin hyödyllisiä ja tervetulleita kuin sairaalat, koulut ja juomavesiprojektit köyhille aina ovatkin, tällainen alibi-hyväntekeväisyys on hyvin tunnettua mafiapomoiltakin. Sillä ei voi peittää hänen rikoksiaan ja vahinkoa jonka hän on tehnyt Intian yhteiskunnalle.

Joulukuussa 2005 kirjoitin kirjeen silloiselle presidentille tohtori Abdul Kalamille, Sai Baban hartaalle tukijalle, saamatta koskaan vastausta. Vaadin rikostutkintaa Sai Babaa vastaan. Jos hänen kehitysprojektiensa on tarkoitus olla aneita joilla hän ostaa rikoksensa anteeksi, tällaisesta menettelystä ei ole ennakkotapauksia eikä sitä voida hyväksyä, kirjoitin. On häpeäksi Intialle että hyvin perustellut syytökset ja lukuisat hyvämaineiset todistajat Sai Babaa vastaan sivuutetaan ilman mitään tutkimuksia. Nostavatko sahramivaatteet lainrikkojan lain yläpuolelle? Täytyykö meidän sietää poliittisen suojelun nostavan päätään näin rohkeasti, pilkaten Intian demokratiaa?

Sathya Sai Baba aiheutti suurta vahinkoa Intialle. Hänen vastuuttomat poliittiset suosijansa korruptoivat Intian poliittisen kulttuurin. Sathya Sai Baban vaikutusvallan rohkaisemana uusi ihmeidenkaupustelijoiden klaani matkii häntä. Intia olisi ollut parempi paikka ilman Sathya Sai Babaa.

(Tätä ja muita Rationalist Internationalin artikkeleita saa julkaista lehdissä, blogeissa ja web-sivuilla muuttamattomina, kunhan lähde mainitaan.)

Käännös: Timo O. Karjalainen