RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

TheNational 30.05.2010

Paljastettu: Intian 'guru'-huijareiden temput

Hannah Gardner, Foreign Correspondent

Sanal Edamaruku issues a single command: levitate
Sanal Edamaruku pyytää hiljaisuutta, ojentaa ylöspäin käännetyt kätensä ja antaa yhden komennon: levitoi. Graham Crouch for The National

Sanal Edamarukun jalkojen juuressa makaa 13-vuotias poika käärittynä punaiseen kankaaseen.

Edamaruku pyytää hiljaisuutta, ojentaa ylöspäin käännetyt kätensä ja antaa yhden komennon: levitoi.

Silloin poika näyttää kelluvan irti lattiasta, nousevan metrin ilmaan ja leijailevan muutaman sekunnin kunnes laskeutuu pehmeästi.

Värähtämättömällä katseellaan ja hypnoottisella äänellään Edamaruku voisi olla kuka tahansa sadoista tuhansista pyhistä miehistä, jotka tunnetaan myös fakiireina ja baboina, jotka väittävät pystyvänsä tällaisiin ihmeisiin. Paitsi että hän ei ole.

Itse asiassa, Intian Rationalistiliiton johtajana hän käyttää aikansa näiden ihmisten paljastamiseen osana missiotaan tuoda Intiaan valistuksen aika.

"Päämääräni on pysäyttää nämä petolliset babat ja gurut", Edamaruku sanoo. "Huolimatta ilmiömäisestä edistyksestämme, taikausko ja obskurantismi ovat yhä vahvoja maassamme. Näillä ihmisillä on valtavasti valtaa monien intialaisten elämään."

Tuon vallan vähentämiseksi Edamaruku vetää Delhin kansallisessa tiedekeskusessa kurssia Tiede ihmeiden takana, jolla hän opettaa koululaisille miten levitaation kaltaiset trikkitemput tehdään.

Ideana on istuttaa seuraavan sukupolven opettajiin ja johtajiin terve skeptismi ja halu etsiä ennemmin tieteellisiä kuin mystisiä selityksiä näennäisen selittämättömiä ilmiöitä kohdatessaan. "Haluamme näiden lasten olevan muutoksen suurlähettiläitä", Edamaruku sanoo. "Haluamme heidän menevän kotiin ja näyttävän ystävilleen ja perheilleen mitä ovat oppineet."

Uskonnolla ja taikauskolla on pitkä, rikas historia Intiassa. Kolme maailman kuudesta pääuskonnosta perustettiin täällä, ja maassa on enemmän temppeleitä kuin kouluja. Suuri väestö, laaja köyhyys ja matala koulutustaso tuottavat ihanneolosuhteet vanhojen naisten juttujen ja taikauskon pysyvyydelle.

Hiljattaisen auringonpimennyksen aikaan monissa perheissä haudattiin vammaiset lapset kaulaa myöten maahan siinä uskossa että se parantaisi lapset. Intian sanomalehdissä on usein tarinoita ihmisuhreista joita tehdään hedelmällisyyden varmistamiseksi, taikavoimien saamiseksi taibisnesmenestyksen saavuttamiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan Intian suurimman uskonnon hindulaisuuden hajautettu luonne on myös osatekijä, koska uskonnollista toimintaa ei juuri mitenkään säännellä. Niinpä kuka tahansa voi ryhtyä guruksi ja tarjota neuvoja hengellisistä asioista alkaen terveyteen ja raha-asioihin asti.

Maaliskuussa Delhin poliisi pidätti Shiv Murat Dwivedin, guruksi ryhtyneen entisen vartijan, epäiltynä miljoonien eurojen prostituutioringin pyörittämisestä uskonnollisesta päämajastaan käsin. Viime kuussa poliisi sai lopultakin kiinni Paramahamsa Nithyanandan, itseoppineen bangalorelaisgurun jota syytetään seuraajiensa raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä petoksista. "Nämä ihmiset ovat rikollisia ja huijareita. He piiloutuvat uskonnon taakse", Edamaruku sanoo. "On kaksi Intiaa, toinen elää 2000-lukua ja toinen 1500-lukua. 1500-luku estää 2000-luvun kehitystä."

Levitaatiotemppu tehdään makaamalla lattialla lakanan alla ja nousten hitaasti istumaan samalla kun nostetaan kahta jääkiekkomailaa jotta näyttäisi kuin jalatkin nousevat. Toinen "ihme", jossa jumalmiehet saavat kivet räjähtämään pirskottamalla pyhää vettä niiden päälle, tehdään upottamalla kiviin natriumkiteitä, jotka laajenevat voimakkaasti joutuessaan kosketuksiin veden kanssa.

Mr.Edamaruku demonstrates to schoolchildren some of the tricks used by fake holymen in India.
Edamaruku demonstroi koululaisille intialaisten valejumalmiesten temppuja. Graham Crouch for The National

Vastaavasti temppu, jossa fakiiri saa tulen syttymään kaatamalla gheetä (kirkastettua voita) puupalalle ja tuijottamalla sitä, perustuu siihen että ghee on glyseriiniä ja puulle on pirskotettu kaliumpermanganaattia. Nämä kemikaalit reagoivat ja syttyvät palamaan oltuaan kosketuksissa muutaman minuutin.

Näiden valebabojen paljastaminen voi kuitenkin olla vaarallista.

"Tavallista kansaa en ole koskaan kokenut uhkaksi, mutta babat ovat käyneet kimppuuni", Edamaruku sanoo.

Yksi fakiiri heitti kulhollisen palavia hiiliä Edamarukun kasvoille, kun hän paljasti miten tantrikki pystyi pitelemään kulhoa polttamatta itseään. Toisella kerralla Keralan osavaltion hallitus yritti pidättää hänet, kun hän huomasi Sabarimalan temppelin virkailijoiden keinotekoisesti aiheuttavan taivaalle valoja, jotka houkuttelivat miljoonia pyhiinvaeltajia - ja miljoonia dollareita - joka tammikuu.

Kaikkein kuuluisin tapaus oli kuitenkin se, kun Edamaruku osallistui suoraan tv-ohjelmaan jossa kuulu tantrikki yritti tappaa hänet mustalla magialla. Ohjelma oli yksi Intian televisiohistorian katsotuimmista ja jumalmiehen epäonnistutttua hänen uransa oli raunioina.

Aiemmin rationalistit keskittivät toimintansa maalaisyhteisöihin, ajatellen taikauskon haihtuvan omia aikojaan kaupungeissa.

Nyttemmin Edamaruku on huolestunut, kuinka laajasti monet vauraat kaupunkilaistuneet intialaiset edelleen pitävät kiinni näistä uskomuksista.

"Yleisesti luullaan, että taikauskoa esiintyy vain maaseudulla, mutta se voi hyvin korkeasti koulutetuissa urbaaneissa keskiluokan perheissäkin", Edamaruku sanoo.

Molemmilla pidätetyillä jumalmiehillä oli keski- ja yläluokkaisia asiakkaita, ja muutamia viikkoja sitten kävi ilmi että delhiläinen lukio oli palkannut astrologin antamaan uraneuvoja koulusta valmistuville.

Moderni elämä kaikkine paineineen saattaa jopa edistää ilmiötä. Harvoilla urbaaneilla intialaisilla on enää aikaa suorittaa pitkiä rukousseremonioita tai lähteä pyhiinvaellukselle, mutta kilpailun ollessa kovaa hyvistä työpaikoista ja opiskelupaikoista Intian parhaissa yliopistoissa, monista ihmisistä tuntuu että yksityisen gurun tai numerologin palvelukset antaisivat heille tarvittavan edun. Siksi tämä kurssi, joka kattaa kaiken ihmeistä numerologiaan ja astrologiaan.

"Haluan näiden lasten ymmärtävän, että jos he saavat hyviä arvosanoja kokeista, se johtuu siitä että he ovat olleet ahkeria eikä siitä että heidän vanhempansa ovat maksaneet jumalmiehelle rukousseremonian suorittamisesta."

"Haluan ihmisten tekevän itse omat päätöksensä. Niiden ei pitäisi perustua tietämättömyyteen vaan tietoon."

Yksi alue missä hän kuitenkin etenee varovasti on uskonto. Hän pita mielessään, että monet kurssilla olevista lapsista tulevat uskonnollisista kodeista. Tähän mennessä yhtään lasta ei ole otettu pois viisipäiväiseltä kurssilta, joka on pidetty viikoittain toukokuun 17. päivästä lähtien. Itse asiassa tänään alkava viimeinen viikko on ylivarattu.

Käännös: Timo O. Karjalainen