RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

guardian.co.uk 18 Mai 2010

Prahlad Jani ja vahvat suojelijat

Sanal Edamaruku

Prahlad Jani
Ihmiset joiden pitäisi tietää paremmin ylläpitävät Prahlad Janin väitteitä vuosikymmenien syömättömyydestä ja juomattomuudesta

Karmiininpunaiseen pukeutunut vanha mies nenärenkaineen väittää, ettei ole syönyt eikä juonut mitään sen jälkeen kun jumalatar Ambaji kosketti hänen kieltään sormellaan. Sen on täytynyt tapahtua toisen maailmansodan syttymisen aikoihin.

Koska harvat asiat on niin hyvin toteennäytetty kuin se biologian laki, ettei yksikään ihminen (eikä eläin) voi elää nauttimatta säännöllisesti ruokaa ja vettä, on järkevää lähestyä hänen väitettään jossain määrin skeptisesti. Yleensä tällaisten ihmisten paljastaminen ei ole kovin vaikeaa; olen tehnyt niin monta kertaa. Mutta Prahlad Janilla on muutamia vaikutusvaltaisia suojelijoita.

Tohtori Sudhir Shah, neurologi ja Ahmedabadin Sterling-sairaalan johtaja, toi Prahlad Janin hupsun tarinan julkisuuden valokeilaan. Sensaationhakuisessa "tieteellisessä" tutkimusprojektissa Shah ryhmineen piti Jania 22.4. - 6.5. havainnoitavana ja lääketieteellisen tarkkailun alaisena. Projektia rahoitti ja valvoi Intian puolustusvoimien tutkimus- ja kehitysorganisaation alainen fysiologian ja lähitieteiden instituutti (Dipas). Tutkimuksen julkinen keulakuva on Dipasin johtaja Govindasamy Ilavazhagan, joka näyttää jakavan Shahin innostuksen tapaukseen. Yhdessä herrojen sanotaanvahvistaneen ettei Jani syönyt muruakaan eikä – vielä tärkeämpää - juonut pisaraakaan 15 päivän tarkkailuaikana, mikä näyttää täysin mahdottomalta. Voivatko tiedemiehet olla niin herkkäuskoisia, että tekevät kunniaa miehelle joka väittää kääntäneensä biologian peruslait päälaelleen? Sulkivatko he silmänsä (ja valvontakameransa) Janin sammuttaessa janonsa? Ei ole epäilystäkään, etteikö "täydellisessä valvonnassa" ollut porsaanreikiä ja "suuri tieteellinen testi" ollut farssi.

Kokeen kuluessa paljastin muutamia porsaanreikiä suorassa lähetyksessä Intian televisiossa: virallisessa videoleikkeessä näkyy, kuinka Jani toisinaan poistuu valvontakameran kuvasta; hänen annettiin ottaa vastaan palvojiaan ja jopa poistua suljetusta koehuoneesta ottamaan aurinkokylpyjä; hänen säännöllisiä kurlaus- ja kylpyharjoituksiaan ei valvottu riittävästi, ja niin edelleen. Vaadin mahdollisuutta tarkistaa koejärjestelyt riippumattoman rationalistien asiantuntijatiimin kanssa. Ahmadabadista ei tullut välitöntä vastausta. Mutta äkillinen puhelinsoitto Sterling-sairaalasta kutsui minut - suorassa tv-lähetyksessä - seuraamaan koetta seuraavana päivänä.

Aikaisin aamulla, kun olimme jo valmiina lentämään Gujaratiin, meille kerrottiin että meidän pitää odottaa lupaa projektin "ylimmältä pomolta". Tätä lupaa ei tietenkään koskaan saatu.

Emme myöskään päässeet seuraamaan Shahin ensimmäistä Jani-koetta marraskuussa 2003 (jonka senkin rahoitti Dipas). Shahilla on pitkä historia tämäntapaisia tutkimuksia, joita ei tähän mennessä ole koskaan julkaistu missään tieteellisessä lehdessä. Tutkimuksissa yritetään todistaa hänen kummallista auringonpaisteteoriaansa: että ihmiset voivat lakata syömästä ja juomasta ja vaihtaa "muihin energialähteisiin, kuten auringonvaloon". Prahlad Jani ei ole Shahin ensimmäinen mainospoika. Vuosina 2000-2001 Shah testasi muuatta Hira Manekia yli vuoden ja vahvisti hänen väitteensä, että Manek käytti ruoakseen vain auringonvaloa (ja joskus hiukan vettä). Nasa ja Pennsylvanian yliopisto kiistivät virallisesti huhun, että ne olisivat tutkineet Shahin työtä.

Shah on syvästi uskonnollinen jainalainen. Intian jainalaislääkärien liiton (JDF) puheenjohtajana hän ehdottaa, että yhä epätäydellinen lääketiede pitäisi tutkimuksen keinoin saattaa sopusointuun jainalaisen "supertieteen" kanssa, jonka kaikkitietävä Mahavira ilmoitti. Voimme vain ihmetellä, mahtaako uskonnollinen into joskus sumentaa hänen tutkijansilmänsä. Kiintoisasti monet hänen ryhmänsä jäsenet ovat jainalaisia ja hänen kumppaninaan Manek-tutkimuksessa oli aiempi JDF:n puheenjohtaja.

Shah on myös ehdottanut että ilmiöllä voisi olla "sotilaskäyttöä". Ja - mikä häpeä! - Intian puolustusministeriö tarttui syöttiin. Voivatko he todella olla niin naiiveja, että harkitsisivat armeijan laittamista auringonpaistedieetille? Yritämme ottaa selvää.

Käännös: Timo O. Karjalainen