RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

guardian.co.uk 12 May 2010

Kun tapasin "tytön joka itkee verta"

Sanal Edamaruku

Tantrikkeja, astrologeja ja erilaisia jumalmiehiä pyydettiin paikalle. Mutta Twinklen ongelmat olivat kaikkea muuta kuin yliluonnollisia

Twinkle Dwivedi
Live Indian ohjelma Twinkle Dwivedistä, "tytöstä joka itkee verta"

Kummallinen tarina kiertää maailmaa, kymmenillä kielillä ja satoina versioina:  14-vuotias intialainen tyttö itkee verta.. Sitä tihkuu hänen silmistään, hiusrajasta, kämmenistä ja jalkapohjista ilman minkäänlaista haavaa, viiltoa tai naarmua. Hän käy päivä päivältä kalpeammaksi ja heikommaksi, eivätkä häntä pysty auttamaan lääkärit eivätkä eri uskontojen saarnaajat. Ei välitetä siitä, että lääketieteen perustietämyksen mukaan on yksinkertaisesti mahdotonta vuotaa verta spontaanisti ehjän ihon läpi. Tämänkaltaiset tarinat eivät koskaan kuole ennen kuin päähenkilöillä diagnosoidaan mielenterveysongelmia tai heidät paljastetaan huijareiksi - tai ihmeellinen ilmiö lakkaa niin kuin alkoikin, aivan yhtäkkiä.

Istuessaan edessäni plyysisohvalla  Live India studiossa Twinkle ei näyttänyt lainkaan kalpealta. Hän vaikutti olevan terve nuori tyttö, älykäs, itsevarma, varsin vakava, joskus hiukan itsepäinen ja - kyllä - varmasti perinyt hiukan dramaattista lahjakkuutta. Ohjelman aikana hänen Nandini-äitinsä oli eniten äänessä, mutta Twinkle jutteli mielellään kanssani taukojen aikana, mistä pääsin hiukan jyvälle hänen salaisuuksistaan.

Kuuden tunnin ohjelma lyhyesti: kukaan ei ollut koskaan nähnyt "verenvuotoa" - paitsi Twinklen äiti, hänen rikostoverinsa. Tytön on tietysti täytynyt levittää veri itse; mutta mistä hän sai sen? Sain vihjeen: kaava sopi hänen kuukautiskiertoonsa. Varovaiset kysymykset olivat kuin sohaisu ampaispesään. Kyse ei niinkään ollut siitä, että aihe olisi ollut liian kiusallinen käsiteltäväksi, vaan Nandini kyseenalaisti päivämäärät kiivaasti. Hänen yrityksensä johtaa harhaan vahvistivat epäilykseni.

Äidistään erotettuna Twinkle kertoi hänellä olleen vaikeaa koulussa. Hänen kolme vanhempaa siskoaan oppivat helposti, mutta hänellä oli lukihäiriö. Kun perhe muutti, hän ei selviytynyt koulunvaihdosta ja hänen vanhempansa pitivät hänet kotona. Yksinäisenä, turhautuneena ja vihaisena hänen "verenvuotonsa" alkoi pian ja yhtäkkiä hän sai kaiken sympatian ja huomion jota oli kaivannut. Klassinen tapaus, minulle varsin tuttua tyyppiä. Viime vuosina olen tutkinut kolmen hänen ikäisensä tytön väitteitä: yksi tuotti kiviä silmistään, toinen jopa muurahaisia, ja kolmannen ihosta tuli neuloja. Kaikki nämä lapset tuottivat itse taidokkaasti oudot ilmiönsä saadakseen huomiota.

Nandini näki tyttärensä pelin läpi ja mainosti häntä, selvästi toivoen hyötyvänsä asiasta. Kun Twinkle ymmärsi äitinsä käyttävän hänen tarinaansa hyväkseen, hitaasti riistäen kontrollin häneltä itseltään, hän "kutsui" viisi suojelushenkeä. Ne vartioivat häntä kaiken aikaa, jakaen "verenvuodon" salaisuuden, murtaen äidin monopolin.

Kun hengistä kyseltiin ohimennen, Twinkle vastasi innokkaasti. Totta kai ne olivat läsnä studiossa. Ei, eivät ne olleet alasti, vaan pukeutuneet farkkuihin ja pitkään paitaan! Merkki? Levi's! Niiden nimet? Ishan, Arshid, Imam ja Altaf! Koko? Vähän pienempiä kuin hän itse, hänen nenäänsä asti. Silmäänpistävästi hänen fantastiset suojelijansa (jotka näyttivät liittyvän samannimisiin aiempiin koulukavereihin) eivät ainoastaan olleet kaikki poikia, vaan myös muslimeja - törkeä provokaatio hindulaisessa brahmaanikodissa!

Henget innoittivat Twinklen kirjoittamaan arvoituksellisia sanoja joiden epäiltiin olevan arabiaa, ja joista tuli suuren spekulaation aihe kun niitä näytettiin muslimioppineille. Ei hassummin lukihäiriöiseltä tytöltä! (Vaikkakin kyseessä osoittautui olevan vain urduksi kirjoitettu sanaleikki hänen nimestään, jonka hän olisi voinut oppia keneltä tahansa muslimilapselta.)

Olisin mieluummin keskustellut näistä asioista yksityisesti kuin tv-ohjelmassa. Valitettavasti sitä vaihtoehtoa ei ollut. Kun psykodraamaa aletaan nimittää “ihmeeksi", se alkaa elää omaa elämäänsä. Media esitteli hänet hindulaisille ja islamilaisille "pyhille miehille" ja jopa stigmatisaatiota tutkivalle piispalle. Tv-studiossakin oli pitkä rivi tantrikkeja ja astrologeja istumassa vakavina hematologien, pediatrien ja psykiatrien kanssa heittäen väliin eriskummallisia tulkintojaan ja "ratkaisujaan" tapaukseen.

Todennäköisesti Twinkle ymmärtää mitä hänen tapauksestaan tahdikkaasti paljastettiin, lopettaa "verenvuodon" ja alkaa avata solmujaan - ammattiavun kanssa, kuten häntä neuvottiin, tai jopa omillaan. Ensimmäinen merkki uudesta alusta: hän on päättänyt mennä takaisin kouluun. Onnea matkaan, Twinkle!

Käännös: Timo O. Karjalainen