RATIONALIST INTERNATIONAL

Uutiskooste (12/04/2013)

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

Margaret Thatcher, Chandraswami ja Natwar Singh

Sanal Edamaruku

Chandraswami  Natwar Singh
Voittoisa joukkue: Intian entinen ministeri Natwar Singh ja polit-tantrik Chandraswami

Natwar Singh on lahjakas tarinankertoja. Mutta hänelle ei tuota vaivaa käyttää lahjaansa myös likaiseen työhön. Hänen näinä päivinä mediassa leviävä mahtaileva tarinansa Margaret Thatcherin väitetystä ihailusta Chandraswamia kohtaan on röyhkeä yritys tuoda tämä hämäräperäinen, useisiin vakaviin rikosjuttuihin sekaantunut polit-tantrik takaisin pelikentälle. On pöyristyttävää nähdä kuinka Intian entinen ministeri ja väitetty rationalisti häpäisee itsensä sellaisessa tarkoituksessa. Mutta jos juttu on valitettavasti totta, se ei ole ensimmäinen kerta.

Kesällä 1975 Natwar Singh ei pelkästään väärinkäyttänyt tarinankertojan taitojaan. Hän väärinkäytti asemaansa Intian Varaylikomissaarina Lontoossa. Sekulaarisen ja demokraattisen maansa edustajana ja sitoutuneena sen tieteellistä kehitystä edistävään perustuslakiin hänen ei olisi odottanut ryhtyvän Intian ihmemafian sutenööriksi. Mutta niin hän kuitenkin teki - ellei hänen tarinansa ole kokonaan keksitty. Hän kuvailee huolettomasti ja leikkisästi, kuinka hän hankki tälle tuhlailevalle ja vallannälkäiselle huijarille pääsyn Britannian hallituksen vaikutusvaltaisten jäsenten puheille ja auttoi häntä petkuttamaan Thatcheria "ihmeillään".

Tarina on harkitusti esitetty kuin se olisi "katkelma oudosta romaanista", ja kirjoittaja on huolehtinut tarkasti, että hänen väitteitään ei voi mitenkään vahvistaa. Elävää riippumatonta todistajaa ei myöskään ole. On hyvin epäilyttävää, että juttu lisättiin vasta äskettäin Natwar Singhin tulevaan kirjaan, kun entinen Rautarouva kärsi jo siinä määrin Alzheimerin taudista, ettei tiennyt kuka David Cameron on. "Uutinen" julkaistiin sillä hetkellä kun Thatcher ei enää ollut paikalla kiistämässä sitä.

Astrologeilla, ihmeparantajilla ja mystikoilla on tunnettu strategia käyttää vääriä todistajia toimiensa edistämisessä. Alentuuko Natwar Singh sille tasolle? Onko Thatcher kavalan suunnitelman uhri – tietämättään postuumisti värvätty todistamaan tantrikin väitettyjen yliluonnollisten voimien puolesta? Se ei ole poissuljettu. Toisaalta on myös kuviteltavissa, että Margaret Thatcher – joka joutui satimeen Varaylikomissaarin avustuksella - vaikuttui Chandraswamista. Oli miten oli, Natwar Singhin tarina on harkitusti ja taitavasti luotu edistämään taikauskoa. Ja se on yksi häikäilemättömien poliitikkojen likaisimmista leikeistä. On rikollista työntää miljoonia ihmisiä Intiassa takaisin avuttomuuden, pelon ja riiston noidankehään.

Mutta hän ei näytä välittävän. Vaikka hän leikittelee tekopyhästi ajatuksella, että hänen tantrikille antamassaan tuessa oli jotakin sopimatonta, häntä syyhyttää esittää roolinsa korean yksityiskohtaisesti. Hän jopa väittää olleensa henkilökohtaisesti rationalisti, joka "ei voinut hyväksyä hölynpölyä", mutta "ei voinut myöskään kuitata Chandraswamia täytenä huijauksena". Mitä hän loppujen lopuksi yrittää myydä meille Chandraswamin mykistävimpänä ihmeenä, joka muka vei jalat alta sekä Rautarouvalta että vastahakoiselta rationalisti-juoksupojalta, on tämä: Hän luki paperille kirjoitettuja kysymyksiä katsomatta sitä.

Hienoa, mutta se on yksinkertainen temppu, jonka jopa amatööritaikurit voivat toistaa. Sen voi tehdä useilla eri menetelmillä. Koska en ollut paikalla, kun Chandraswami nähtävästi suoritti tempun voittaakseen Margaret Thatcherin sydämen, en voi sanoa mitä menetelmää hän käytti; jos koko tarinaa voi ollenkaan uskoa. Jos Natwar Singh on kuitenkin varma suojattinsa maagisista voimista, pyydän häntä tuomaan Chandraswami tekemään maagisen temppunsa vilpiltä suojatuissa olosuhteissa.

FIRSTPOST

Sanal Edamaruku: Natwar Singh häpäisi Intian tukemalla taikauskoa

Sanal Edamaruku

10.4.2013

Natwar Singh saattoi Intian häpeään antamalla siitä kuvan käärmeenlumoajien ja taikauskon maana. Lapsikin tajuaa, että hän yritti tukea Chandraswamin kaltaista uskonnollista huijaria ja häpäisi siten Intiaa.

Voit vaikuttaa antamalla tukesi

Oletko lähettänyt avustuksen tukemaan Sanal Edamarukua ja hänen tärkeää työtään rationalismin puolesta? Jos et, nyt on aika harkita asiaa.

Donate

Uusi online-vetoomus

Sanal Edamaruku

Hylätkää jumalanpilkkasyytteet Sanal Edamarukua vastaan

Allekirjoita täällä…

Rationalist Association (UK) on käynnistänyt toisen online-vetoomuksen Sanal Edamarukun tueksi. Ensimmäisellä vedottiin Intian katolisten piispojen konferenssiin ja Mumbain arkkihiippakuntaan, jotta ne kannustaisivat perumaan jumalanpilkkasyytteet Sanal Edamarukua vastaan, ja sen on tähän mennessä allekirjoittanut 12453 ihmistä, heidän joukossaan Richard Dawkins, PZ Myers, John Opie ja monet muut tunnetut rationalistit. Katoliset virkamiehet eivät kuitenkaan ole toistaiseksi toimineet.

Nyt RA (UK) on käynnistänyt toisen online-vetoomuksen. Tällä kertaa se on osoitettu Intian pääministerille Dr. Manmohan Singhille ja Maharashtran pääministerille (vastaa Mumbaista), ja pyytää heitä suojelemaan sananvapautta Intiassa ja kaikin keinoin vaikuttamaan Sanal Edamarukua vastaan nostettujen valheellisten jumalanpilkkasyytteiden kumoamiseksi. Uuden vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut jo 3598 tukijaa. Allekirjoitus toimittaa kopion vetoomuskirjeestä pääministerin postilaatikkoon ja muistuttaa hänelle, että “on elintärkeää että Sanal Edamarukun annetaan jatkaa tärkeää julkista työtään ilman enempää häirintää ja vaaraa hänen vapaudelleen ja turvallisuudelleen”.

Ole hyvä ja allekirjoita tämä vetoomus ja auta sitä onnistumaan!

Hyviä syitä allekirjoittaa uusi online-vetoomus nyt…

  • Arpit Chahan (New York, Yhdysvallat): On järkyttävää että Intiassa on laki, joka rajoittaa sananvapautta. Ihmisellä tulisi olla vapaus loukata uskontoa, ottaen huomioon sen että kaikki uskonnot ovat lähes varmasti vääriä.
  • Anna Heslop (Lontoo, UK): Vääriä väitteitä vastaan puhuminen ei ole rikos!
  • Miguel Razon (Metro Manila, Filippiinit): Ihmisillä on oikeuksia; ideologioilla ja uskonnoilla ei ole. Vapaus kyseenalaistaa ja arvostella on valistuneen yhteiskunnan merkki.

Tässä vain kolme monista hyvistä syistä, joita kampanjan allekirjoittajat haluavat jakaa julkisuuteen. Tämä on voimakas vaatimus oikeudenmukaisesta kohtelusta Sanal Edamarukulle. Ja se on kannustava dokumentti elävästä vapaasta ajattelusta kaikkialla maailmassa...

Kunngjøring

Jos olet Norjasta tai puhut muuten tämän kauniin maan mielenkiintoista kieltä, tässä on sinulle hyviä uutisia: tiedotteestamme on tästä lähtien myös norjalainen versio! Levitä sanaa! Voit tilata sen klikkaamalla tästä.

Käännös: Jouko Salo